Femeia în rol de mamă și în afara acestuia

Mamă de doi aici – poză veche (2017), dar foarte iubită

Probabil că unul din cele mai prezente subiecte care se desfășoară online este cel legat de feminitate, mai ales în contextul zilei de 8 martie și, mai cu seamă, femeia în rol de mamă și în afara acestuia. Înțeleg importanța acestui subiect, cu atât mai mult cu cât constat că este percepută diferit și căutările fiecărei femei sunt diferite în zona aceasta. Și percepția mea cu privire la feminitate s-a schimbat în timp. Dacă mă gândesc și la rolul de mamă și la dificultatea de a găsi un echilibru între ce intră în acest rol și cine suntem noi, mamele, în afara acestuia, ca femei, lucrurile se diferențiază și mai nuanțat uneori…

Calitățile asociate în mod tradițional cu femeile sunt: sensibilitatea și intuiția, empatia, grația și abilitățile de comunicare, vorba blândă, cum s-ar zice. În fiecare din aceste calități măiestria populară a adunat atâtea stereotipii de gen, încât pare complexă evaluarea zonei de echilibru pentru fiecare din ele. Ceea ce constat adesea este că descopăr și înțeleg mai bine echilibrul în afara acestuia, într-un mod ciudat. Suntem o generație de tranziție și efortul de a modela în noi, pentru fetele noastre și băieții noștri, ceva despre care doar citim sau conștientizăm abia în cabinetul de terapie poate fi cel puțin foarte provocator. Ce alegi să păstrezi și ce reformezi? E o zonă foarte interesantă de dezbatere.

Sensibilitatea maternă și empatia

În ceea ce privește rolul de mamă, feminitatea este exprimată prin grijă și îngrijire, sub toate aspectele acesteia, iubire, răbdare și protecție față de copii. Gândindu-mă la etapele vieții mele, aș scrie că feminitatea și rolul de mamă se îmbină în moduri diferite în diverse perioade, în funcție de provocările vieții, dar și pentru fiecare mamă sunt sigură că este o experiență diferită. Sunt diverși factori care pun amprenta în această zonă: sociali, culturali și personali.

Sunt multe studii pe zona de sensibilitate maternă (aici găsiți articolul, accesând link-ul) pe care le-am analizat pentru articolul pe care l-am scris pentru o conferință internațională la care am participat toamna trecută pe zona de educație și creativitate: Early years childhood experiences, a base for adult attachment. Acestea evidențiază foarte clar impactul pe care îl are asupra vieții adulte sensibilitatea maternă încă din primele luni de viață ale bebelușului și calitatea mediului de îngrijire, empatia. Starea de bine a femeii, devenită mamă, este foarte importantă pentru ea, pentru bebeluș și pentru întreaga familie. Absența tatălui sau divorțul, o depresie post-partum trecută cu vederea în tumultul hormonal al momentului, un deces în familie sau conflictul parental intens determină în foarte mare măsură felul în care mama este disponibilă și răspunde corespunzător nevoilor copilului. Lipsită de un spațiu de empatie, ea nu poate manifesta empatie pe termen lung la rândul ei.

Prin interacțiuni repetate cu o mamă sensibilă și empatică, copilul învață că și alții vor fi disponibili când este nevoie, oferind, astfel, o resursă psihologică pentru explorare, autonomie și stare de bine subiectivă. Această siguranță este esențială și vorbește, primordial, despre încrederea în viață pe care copilul o dezvoltă. O bază stabilă și sigură de atașament se formează pornind de la disponibilitatea mamei și comportamentul ei predictibil din primele secunde de viață și chiar dinainte… Predictibilitatea în comportament este adusă în raport cu nevoile copilului (nu dorințele întotdeauna hehe :)))), non-interferența și încurajarea autonomiei copilului. Acestea sunt puternic predictive pentru comportamentul de explorare și pentru dezvoltarea sociabilității. Furnizarea și primirea acestor comportamente pot fi prezise și invers de diferențele individuale observabile în atașament.

Jocul, ca exprimare a feminității materne și stare de bine

Din aceste calități esențiale, sensibilitatea maternă și empatia, se dezvoltă toate celelalte: grija și protecția, grația și eleganța feminină a mamei, vorba blândă și așezată, care la rândul lor se desfac în infinite ramificații de calități la fel de minunate ca primele. O mamă în energie feminină își folosește abilitățile ei de comunicare pentru a-și exprima iubirea și aprecierea față de copiii săi, pentru a le oferi înțelegere și îndrumare și pentru a construi legături puternice, sănătoase și profunde între membrii familiei. Acest fapt atrage un model de legătură pe care copiii îl au ca reper și în legăturile din afara familiei.

Joaca socială timpurie este frecvent menționată în studiile recente de specialitate ca un context relațional de o importanță crucială. Aceasta oferă schimburi afective sub forma jocului față în față și comportamentelor de atașament. Aceste interacțiuni influențează dezvoltarea copilului în privința sinelui și a relației cu ceilalți. În egală măsură, jocul are efecte benefice și asupra stării de bine a mamei. Femeia în rol de mamă și în afara acestuia, în toate rolurile ei, este.

Să faci mișcare cu copilul în loc de greutăți pe picioare sau în mâini (probabil mai ușor de făcut decât de povestit) oferă o stimulare senzorială importantă, necesară și oportună și pentru mamă și pentru copil, care susține producția acelor neurotransmițători esențiali pentru starea de bine. Să gătești cu copilul povestindu-i ce faci și cântându-i, oferindu-i acces pentru a experimenta apa, pentru a suge o bucată de morcov înghețat sau pentru a manipula fructe și legume singur, în funcție de vârsta acestuia, poate fi o experiență generatoare de energie în ceea ce privește gătitul, transformându-l în joc, plăcut atât pentru mamă, cât și pentru copil. Feminitatea există în toate rolurile noastre și este important să ne și să o observăm și să o lăsăm să fie, nu să o dezvoltăm, nu să o separăm, nu să o căutăm în altă parte decât în noi…

În loc de concluzie…

Să ai în mâini copilăria unei persoane, ca mamă sau cadru didactic, este o responsabilitate imensă. Experiențele traumatice din copilărie au efecte durabile. Privesc însă cu atenție și încredere această responsabilitate, pentru că tot noi putem schimba, tot noi putem alege mereu altfel. Este însă și o zonă cu o libertate fabuloasă pe care, pur și simplu, o ador. E cea mai minunată formă de contagiune psihică și emoțională, pentru mine, să fiu în preajma lor, a copiilor și mai ales a celor mai mici dintre cei mici. Și mă simt privilegiată că pot oferi în schimbul a ceea ce primesc, prin intermediul colegelor mele și prin intemediul activităților pe care le țin eu în Pod, o infuzie cu această energie fabuloasă feminină și celorlalți.

Sigur că mama este mai întâi femeie și, dincolo de toate, este important să ne conștientizăm această energie feminină prezentă în fiecare dintre noi, mamele. Am căutat multă vreme limita dintre cele două. Conștientizarea acestor zile, ca urmare și a unor discuții în echipa Podului, cu colegele mele, cu privire la nevoile femeii din noi (da, sunt foarte interesante ședințele noastre :)))), este că feminitatea și rolul de mamă se intersectează în moduri complexe și diverse. Fiecare mamă își construiește propria sa interpretare și exprimare a acestor aspecte în funcție de personalitatea, de experiențele și de valorile ei.

Ce am ajuns să înțeleg acum, prin „lentilele” mele, este că starea de bine a mamei nu depinde de o diferențiere și separare de femeia din noi. Ele merg împreună pentru mine. Atenția acordată mie și feminității din mine merge mână în mână cu atenția acordată copiilor mei și poate fi și este de dorit să fie exprimată în rolul de mamă. Ea este acolo în toate rolurile noastre, dacă îi permitem să fie și înțelegem ce și cum este pentru noi.

Deși pare că am ajuns la o concluzie azi, îmi pare că aceasta deschide noi interpretări de fiecare dată și mi-ar plăcea să dezbatem mai mult pe subiect. Cum se exprimă feminitatea pentru tine? În Cafeneaua Părinților – comunitate online, vă invit să facem acest lucru. La mulți ani fabuloși și minunați ca tine, dragă femeie și mamă, the magic duo!

Elena Burlănescu

Trainer senior și fondator Podul lui Sfredeluș