De curând, am făcut o retrospectivă a momentelor cheie ale anului 2024 pentru mine și a lecțiilor și resurselor pe care le iau cu mine în 2025. Prima dată am făcut această analiză pe la 18-19 ani. Multă vreme acest bilanț a fost mai mult unul legat de realizări de natură profesională. Cu timpul am înțeles și mi-am dat treptat voie să privesc din ce in ce mai mult în interior la ecoul tuturor întâmplărilor din ceea ce numim fiecare a fi un parcurs prin viață. Darurile acestui an sunt pentru mine:
1. Flexibilitatea și adaptarea în fața situațiilor neprevăzute – și au fost câteva.
Acestea sunt resursele pe care le reafirm iar și iar, care stau și la baza programelor pe care le oferă Podul… Atunci când viața îți oferă surprize, să schimbi perspectiva și să-ți ajustezi planurile într-un mod adecvat este esențial. Podul lui Sfredeluș este un spațiu tranzițional sigur de creștere și socializare pentru copii și adulți. În Pod nu pregătim familiile doar pentru integrarea noii rutine, ci și pentru a face față cu încredere și reziliență noilor provocări ale vieții. Este pentru copii, dar este și pentru adulți. Este o împuternicire reciprocă. Mă bucur că și anul acesta am contribuit în felul acesta pentru o serie nouă de bobocei curajoși, care au început în toamnă grădinița. Și alții le-au luat locul.
De asemenea, aceste resurse m-au adus anul acesta în postura de trainer în grădinițe, școli și creșe pentru cadrele didactice care m-au invitat în spațiul lor, în cadrul programului Pregătiți pentru viitor, dar și în cea de viitor profesor logoped interșcolar CMBRAE în anul ce urmează. Mulțumesc!
2. Grija pentru mine însămi
Somnul și pauzele pe care mi le acord sunt importante pentru echilibru, un echilibru mereu altfel… Așa am început anul, cu planificarea vacanțelor și inspirată am fost. Pe cât de bun și de darnic a fost acest an cu mine, pe atât de dificil a fost și tot atât de necesare mi-au fost pauzele și mă bucur că mi le-am oferit. A te privi cu compasiune, cu non-judecată în toate momentele este despre a crește starea de bine și performanța. Este mereu work in progress. Mulțumesc mie!
3. Calitatea relațiilor contează mai mult decât numărul acestora
Anul acesta mi-a demonstrat care sunt legăturile autentice care mă sprijină și mă motivează. Am ieșit din anumite grupuri, din anumite relații, am ales să investesc timp și energie în cine și ceea ce contează cu adevărat pentru mine. Persoane dragi mi-au rămas alături, persoane noi mi s-au alăturat, am dezvoltat noi proiecte, am crescut pe cele vechi, am încheiat noi parteneriate pentru anul următor… Și le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine în această aventură!
4. Lecția că a fi ocupat nu înseamnă neapărat a fi productiv, așa cum a avea timp liber nu înseamnă neapărat a fi și disponibil.
Stabilirea priorităților și echilibrarea vieții personale cu cea profesională au devenit lecții valoroase, la care lucrez constant, iar copiii și familia mea au avut și au un rol foarte important aici. Mulțumesc și lor, dar și terapeutului meu, care mi-a pus într-o altă perspectivă, mai practică, ceea ce știam a fi altfel!
5. Reziliența și răbdarea
Am învățat să perseverez și să am încredere că lucrurile se așează la momentul potrivit și așa a fost, uneori chiar pe ultima sută de metri din proces… Am avut încredere și am câștigat. Am câștigat cunoaștere, experiență, oameni dragi, amintiri valoroase, parteneri importanți și bunătate în fapte, dincolo de cuvinte, oricât de mult aș prețui eu cuvântul. Mulțumesc!
6. Înțelepciunea lui a spune „Da”
Ținând cont de limite și de a-mi proteja energia, refuzând lucrurile care nu se aliniază cu valorile sau obiectivele mele, am spus „Da”. Am spus „Da” acelor proiecte sau dezvoltării celor care am constatat că nu se abat de la direcția pe care mi-am propus-o și am primit în locul eliberat de celelalte altele noi.
Sunt o exploratoare și înțeleg că uneori poate fi dificil de înțeles de pe margine un astfel de parcurs (mi s-a mai zis) cu începuturi entuziaste, cu schimbări de traiectorie pe drumuri nebătătorite încă… Merg pe principiul că aleile se construiesc pe unde merg oamenii, nu mereu pe unde sunt prevăzute de planurile proiectanților. Astfel, deși știm foarte bine unde vrem să ajungem, căile pot fi mereu altele. Ele sunt legate prin multiple fire invizibile și cunoscute doar de mintea celui care le parcurge, dar sensul se dezvăluie treptat, iar bucuria călătoriei e mai mare cu flexibilitate și libertate în proces. De aceea ador să lucrez cu copiii, mai ales cu cei mai mici. E uimitoare curiozitatea lor și creativitatea care se hrănește din ea. Mulțumesc pentru bucuria și împlinirea pe care le trăiesc în fiecare zi în activitatea mea! Mulțumesc, România ești TU, pentru atenția acordată și valorizarea celei mai importante vârste a devenirii noastre prin distincția acordată mie în cadrul Galei de la Palatul Parlamentului de anul acesta, pentru leadership feminin și implicarea în proiecte educaționale de excepție!
7. Curajul de a continua schimbările începute
Am înțeles faptul că există un sens în toate, chiar și atunci când lucrurile se întâmplă în alt ritm față de cel planificat. Și chiar și atunci când nu e totul clar din start. Aș fi scris că mă caracterizează curajul de a începe din nou, de a o lua de la capăt, dar niciodată nu o iei cu adevărat de la început. Este o eroare de raționament în care am crezut multă vreme. Niciodată nu pierzi tot, niciodată nu o iei iar de la început. Fiecare zi este altfel, fiecare moment este diferit și mereu poți alege altceva, fie și doar o schimbare de perspectivă. Știu unde vreau să ajung, chiar dacă pașii îi descopăr pe drum și e ok așa.
E nevoie de curaj să faci un pas în spate uneori și să recunoști momentul potrivit pentru un sprint. Să faci un pas înapoi îți oferă de multe ori energia necesară pentru a ajunge și mai departe. Curajul este una din virtuțile mele principale și, deopotrivă, hrană și plasă de siguranță a tuturor celorlalte. Mulțumesc!
8. Eșecurile, proiectele nereușite, dezamăgirile sau schimbările neașteptate (pierderea contului de Facebook) sunt ocazii de creștere
Dar din dar… și 8 vine din 7. Cunosc oameni care pot susține cu mâna pe inimă că nu au avut niciun eșec. Depinde cum te raportezi față de experiențe. Toate sunt pași spre înainte, așa este. Aduc cu sine noi oportunități explorate și alte posibilități deschise în față. Unele sunt mult mai mari. Less is more întotdeauna! Respectarea ritmului lucrurilor, renunțarea, orientarea după nevoi… este o lecție perpetuă. Less is more este mantra anului 2025 pentru mine. Inițial, o aveam altfel scrisă în mine, în funcție de ceva ce băiatul meu mai mare mi-a spus. Dar, așa cum îi spuneam unui părinte anul acesta referitor la comportamentul copilului său, curajul de a te răzgândi este mugurul care face posibilă schimbarea. Less is more! Mulțumesc!
9. 2024 a fost un an în care am citit și am scris foarte mult
2024 a fost un an în care am văzut alte câteva rezultate ale investiției făcute în dezvoltarea mea și a Podului. Tratatul de psihologia fericirii a fost publicat la Editura Trei de un colectiv de autori format din psihologi clinicieni, psihoterapeuți și cadre didactice universitare, din care și eu fac parte. Este un material foarte bine documentat, bazat pe studii și meta-analize din ultimii 10 ani, rezultat al unui efort susținut de recenzare și sinteză pe care îl recomand cu bucurie oricui dorește să pornească în propria călătorie conștientă spre starea de bine. Mulțumesc pentru încredere și sprijin profesorilor coordonatori!
10. Fericirea este o alegere
Ea nu vine din circumstanțe, ci din atitudinea noastră față de ele. Au fost și zile dificile, așa cum au fost și multe zile mai ușoare. Căutarea bucuriei a fost o alegere conștientă în acele zile care au venit cu multe provocări la pachet. Mi-am dat seama că ceea ce credeam inițial că am pierdut, accesul la o comunitate pe care o formasem (pe Facebook), aproape 10 mii de urmăritori, adunați organic, a fost doar un drum care a primit o altă orientare poate mai potrivită nevoilor noastre și obiectivelor propuse.
Abilitățile sociale pe care ne propunem să le construim în Pod sunt în offline, nu în online. Și ca în orice relație de prietenie, fiecare nouă întâlnire cu familiile care ne vizitează în Pod (în party-uri tematice sau aniversare, la ateliere sau în online, prin intermediul altor prieteni comuni etc) mă învață că timpul a trecut, dar trăirile noastre comune ne apropie și după ce trec mai mulți ani la ultima noastră întâlnire. Acestea ne introduc într-o buclă a timpului în care reușim mereu să prindem firul ca și cum ar fi fost ieri ultima oară când ne-am văzut. Atmosfera Podului se trăiește, iar o poză pe Facebook nu poate reda nici măcar parțial din ceea ce rămâne ca o ancoră în timp pentru toți cei ce ne vizitează și pentru noi asemenea. Și eu cresc cu fiecare persoană care participă la activitățile noastre. Și Podul se transformă. Mulțumesc!
11. Situațiile neașteptate sunt, de fapt, invitații
Sunt invitații pentru a deveni mai autentic, mai creativ și mai curajos. Surprinzător sau nu, pașii mi-au fost purtați în Franța, unde am vizitat cu o bursă Erasmus de la Facultatea de Psihologie, din cadrul UTM, un spațiu similar cu al Podului, dar diferit în multe privințe, La Maison Verte. Mai multe detalii, în acest moment, se pot găsi AICI, într-un articol pe care l-am scris pentru Conferința internațională pentru educație și creativitate într-o societate bazată pe cunoaștere, din cadrul UTM, publicat anul acesta, de asemenea. Acest articol a fost publicat, de asemenea, în Journal of Psychiatry Research Reviews & Reports.
Am inclus în acest articol un studiu de caz cu privire la La Maison Verte și principiile științifice care argumentează necesitatea și oportunitatea susținerii unui asemenea proiect în Paris inițial, din 1979, și acum în întreaga Franța și în alte țări din lume, care s-au inspirat din modelul acestui spațiu liber și sigur creat de Francoise Dolto și care au adoptat această metodologie pentru prevenție, pentru sănătate psihică pe termen lung. La Maison Verte este un spațiu complet liber, ca participare și la nivel de servicii publice de care familiile beneficiază din partea specialiștilor prezenți în spațiu: psihanaliști, psihopedagogi, asistenți sociali. Acest program este accesibilizat prin donațiile primite și prin participarea publică, din partea municipalității și a direcției de asistență socială. Copiii sunt viitorul oricărei națiuni puternice și Împreună creștem viitorul! Mulțumesc pentru inspirație și oportunitate!
Îmi doresc să existe și în România astfel de spații și să fiu parte din această schimbare. Podul tuturor copiilor este un proiect început din această toamnă, derulat miercurea, de 2 ori pe lună, în fiecare lună, în Pod. Accesul este liber, fără programare, fără înregistrare de date personale, pe bază de donație liberă (de orice valoare), între 09.00 și 12.30. Vă aștept cu bucurie!
12. Am învățat că puținul unora este multul altora și că educația incluzivă e o șansă acordată și unora și altora la evoluție și creștere personală.
Am organizat o tabără multi-culturală, internațională, Explorer Summer Camp RO/EN, în care 35 de locuri au fost sponsorizate din fonduri private, prin intermediul celor 20% din impozitul pe profit pe care mai multe companii i-au redirecționat spre Asociația și proiectele noastre și cărora le sunt recunoscătoare. Mic cu mic se face MARE!
Mulțumesc asociațiilor partenere care au pus umărul la treabă și au contribuit cu parte din fondurile necesare pentru deplasarea și pregătirea copiilor participanți (haine, saci de dormit, transport până la locația taberei)!
Mulțumesc voluntarilor AIESEC din Turcia și Azerbaijan, care și-au asumat rolul de lideri pentru fiecare din cele 4 echipe de copii din tabăra noastră! Participarea lor a fost posibilă ca urmare a unui parteneriat realizat între asociațiile noastre în cadrul programului Global Volunteer, cofinanțat ONU.
Mulțumesc companiilor și persoanelor fizice care au contribuit cu sponsorizări!
Mulțumesc părinților care și-au înscris copiii în această tabără interbațională, în natură!
13. Recunoștința
A fost una din primele lecții ale terapiei mele personale. În mijlocul haosului unor perioade cu un ritm halucinant și cu un dinamism aparte din acest an, am fost inspirată în acest an să apreciez momente speciale: o conversație caldă cu soțul și copiii mei, liniștea unei dimineți de vară în livadă sau bucuria de a avea un nou suflet în familia noastră, Luna, o pisică mult așteptată și dorită de la mic la mare.
Aceste momente au devenit faruri de lumină în vremuri tulburi și aduc cu mine în 2025 credința că, împreună cu noi proiecte, noi relații sau atitudini schimbate față de unele mai vechi, voi merge mai departe cu încredere pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, profesionale și personale. Acestea sunt legate într-o istorie emoțională care spune mai mult de o poveste, vorbește despre Puterea lui DA, despre bucuria de a trăi afirmativ, cu entuziasmul descoperirii și reafirmării crezului inițial, pe tot parcursul călătoriei. Creștem viitorul Împreună!
Darurile anului 2024 pentru Asociația Lira Projects
Anul 2024 a însemnat pentru Asociația Lira Projects, pentru Podul lui Sfredeluș și pentru mine, un an în care a fost testată capacitatea noastră de a produce schimbare semnificativă în comunitate. Nu știm cum va arăta 2025, dar știm că suntem cu toții într-un moment de instabilitate, politică și socială. Suntem acolo și finalul acestui an a evidențiat acest lucru.
Dar știți ce face România cu adevărat specială? Copilăria. Amintirile acelea cu bunici care ne mângâiau fețele, cu jocuri în aer liber și cu miros de mâncare caldă care ne chema mereu acasă. Atunci, „creștem împreună” nu erau doar niște vorbe, ci un mod de a trăi.
Astăzi, asociația noastră transformă lecțiile simple ale amintirilor de altădată în structuri și instrumente pentru a ajuta copiii, părinții și profesorii să construiască relații armonioase. Copiii de azi, care simt că sunt văzuți, înțeleși și sprijiniți, vor deveni adulții de mâine care știu să construiască România pe care o visăm cu toții. Această creștere începe cu joacă, cu empatie și cu învățare socială treptată.
România copilăriei mele m-a învățat că singur e greu, dar împreună putem orice. Așa că vă invit să fim parte din schimbare și să creștem împreună viitorul. Acesta este, acum, darul nostru pentru România, la care fiecare poate să participe.
Dăruim Împreună
Dincolo de toate provocările anticipate în anul 2025, știm că suntem o comunitate puternică ce are resursele necesare pentru a depăși momentele critice.
1. Fiecare poate alege să ofere un cadou gratuit Asociației Lira Projects pentru a continua proiectele sale. Statul colectează impozit din salariile persoanelor fizice și impozit pe profit de la persoanele juridice. Acum puteți alege să redirecționați 3,5% din impozitul pe salariu, respectiv 20% din impozitul pe profit (în cazul companiilor) către Asociația noastră.
https://formular230.ro/asociatia-lira-projects – Completează, semnează și trimite formularul 230 online.
Echipa organizației se va ocupa să depună formularul la ANAF.
Contract de sponsorizare – Dacă ai o firmă sau cunoști pe cineva care are o firmă, este important să completeze un contract de sponsorizare (acest model sau unul mai specific – pentru unul din programele asociației) și să depună, prin contabil, formularul 177 la ANAF. Ulterior, ANAF va face viramentul direct în contul asociației noastre.
2. Poți să ne susții cu o donație recurentă, prin urmarea procedurilor specifice la banca la care ai cont.
3. Poți vorbi cu departamentul de CSR din compania la care lucrezi și să ne pui în legătură cu ei pentru a ne deveni susținători corporate.
Creștem viitorul Împreună înseamnă:
- Putem construi împreună mediul pregătit în care copiii noștri se pot dezvolta armonios. Puterea ascunsă a românilor este adaptabilitatea. Important acum este să transformăm supraviețuirea adaptabilă pe care o cunoaștem în performanță sustenabilă, bazată pe cooperare, creativitate și respect pentru valori durabile.
- Avem capacitatea, chiar dacă este dificil, să transformăm practicile care distanțează statul de comunitate. Această tranziție necesită viziune, implicare și un angajament comun pentru a construi un viitor în care fiecare generație să poată contribui și beneficia de progres, un spațiu public sigur pentru creștere și socializare.
- Este posibil să lucrăm împreună în serviciul public. Primii ani de viață reprezintă o adevărată „fereastră de oportunitate” pentru dezvoltarea creierului. Până la 5 ani, se formează 85% din structurile neuronale, iar atașamentul securizant consolidat îi oferă copilului încredere în sine și îi facilitează explorarea mediului înconjurător acum, dar și în relațiile sale viitoare. Sănătatea pe termen lung pornește din copilăria mică. Rămâi alături de noi și susține educația timpurie!
Descarcă modelul de contract pentru redirecționarea procentelor care vor face diferența care contează.
Ne poți scrie oricând pe office@podulluisfredelus.ro orice întrebare ai putea avea legată de activitatea Asociației, unul sau mai multe dintre proiectele asociației sau legată de activitatea mea în serviciu public.
Mulțumesc!
Elena Burlănescu
Psiholog clinician, psiholog educațional, psihopedagog și trainer fondator Podul lui Sfredeluș