Părintele se naște odată cu copilul

Ce am simțit eu când am devenit mamă pentru prima dată? A fost, cu siguranță, un tumult de emoții din cele mai diverse. Nu știu dacă am conștientizat pe moment neapărat, dar am trecut printr-un proces de metamorfoza. Iar acest proces de schimbare și dezvoltare continuă cu fiecare etapă nouă pe care o parcurg alături de băiatul meu mai mare. Cel mic îmi amintește că, deși sunt mamă cu experiență pentru el, este o experiență complet diferită cu fiecare copil.

Orice adult care devine părinte intră într-o etapă nouă a vieții lui, care aduce cu sine responsabilități și experiențe unice. După mine, acestea sunt deopotrivă transformatoare, înălțătoare și încărcate de semnificație grăitoare în modurile cele mai profunde pentru ființa noastră.

În momentul în care un copil se naște, părinții este important să învețe cum să îi ofere siguranță, cum să îi ofere iubire, ghidare și sprijin. Această transformare poate include schimbări și „negocieri” în cuplu în ceea ce privește valorile personale, obiectivele și prioritățile familiei. Cum să iei decizii care să țină cont de binele copilului reprezintă o responsabilitate enormă și o sursă de stress uneori pentru majoritatea părinților. Toți vrem să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri și mai buni decât au fost părinții noștri.

Breaking news! Suntem. Desigur că este important să ne acordăm timp pentru a ne documenta, a învăța și a dezvolta anumite abilități. Suntem o generație de tranziție. Este o perioadă de pionierat încă. Și greșim. Ne ridicăm, ne scuturăm, vedem ce avem de învățat și mergem mai departe. Suntem cei mai buni părinți pe care copiii noștri îi pot avea. Nimic nu este întâmplător.

Este important să înveți cum să îngrijești bebelușul, cum să comunici cu copilul și să gestionezi dificultățile care pot apărea pe parcursul creșterii acestuia… ce vrei să dai mai departe, ce alegi să schimbi și care sunt punctele în care ne întâlnim pentru a avea acele conversații importante. Dar suntem.

Pentru mine, cuvintele sunt importante. Învăț constant cum să le aleg cu grijă, conștient, pentru a mângâia, pentru a încuraja, pentru a oferi curaj, sprijin și iubire, inclusiv mie.

Simt că am renăscut, ca părinte, odată cu fiecare dintre copiii mei și că devin un fel de versiune îmbunătățită a mea în fiecare zi în care sunt înconjurată de copii. Cresc împreună cu experiențele și nevoile copiilor spre care îmi îndrept constant atenția și sunt profund recunoscătoare că am această șansă.

Pentru tine cum este experiența de părinte? Împărtășește cu alți părinți și cu mine sau solicită ghidare și sprijin din partea specialiștilor noștri în Cafeneaua Părinților – comunitate online.

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior în Podul lui Sfredeluș