Deschiderea Podului lui Sfredeluș

Începând din 27 februarie 2016, vă asteptăm mereu cu ateliere senzoriale, creative și imaginative pline de trăire și de culoare!

Podul lui Sfredeluș este o poveste de familie scrisă în… familie. Credem cu tărie în beneficiile educației timpurii pentru copii și, în același timp, susținem și menținerea copilului în sânul familiei până când mama și copilul sunt pregătiți să se desprindă unul de celălalt treptat și lin, iar copilul poate să facă distincția justă între roluri: cel de mamă și cel de educator. Toate activitățile din Podul lui Sfredeluș se desfășoară cu însoțitor implicat în activitate alături de copil.

Ceea ce facem noi în pod, la nivel de activitate, nu este foarte diferit ca structură față de ceea ce se întâmplă la grădi. Avem și noi activități structurate, deși poate cu o libertate mai mare de alegere a ritmului de implicare a copilului în activitate, avem gustare de fructe și parte de joacă liberă la fiecare ședință. Diferența constă însă în accentul care se pune pe relația din cadrul familiei și dinamica nouă care se crează și în exteriorul cuplului părinte-copil, pe cale de consecință, referindu-ne la socializarea copilului cu alți copii și creșterea gradului său de autonomie într-un mediu sigur. Familiile care vin cu frecvență ridicată conștientizează rolul acestor activități în viața lor și dezvoltarea armonioasă a copiilor lor și acest lucru ne bucură tare. Acestea ne dau forță.

Copilăria este o perioadă de dezvoltare esențială în viața fiecărui individ. Pentru a asigura o creștere sănătoasă și echilibrată, copiii au nevoie de un mediu sigur și stimulant în care să exploreze și să se dezvolte. Asociația Lira Projects a proiectat prin intermediul Podului lui Sfredeluș un loc unde aceste nevoi să fie îndeplinite, un spațiu sigur de joacă pentru copii. Prima activitate pe care am realizat-o în martie 2016 a fost pictatul pe pantofi set mamă-copil într-o sedință gratuită cu rolul de a serba ziua mamei într-un mod cât mai frumos și inedit. De atunci și până acum, peste mii de activități noi au fost dezvoltate în Pod pentru copii și părinți și dacă numărăm și materialele DYI suport realizate ajungem la un număr semnificativ mai mare, iar altele noi sunt deja în plan. Însă, în ultimii ani, Podul lui Sfredeluș a evoluat dincolo de simplele locuri de joacă, cu care oricum nu s-a identificat total niciodată, reușind să aducă împreună familii cu interese și obiective comune în zona educației în familie.

În 2016, spațiul de joacă pentru copii, Podul lui Sfredeluș, era, în principal, o zonă în care aceștia se puteau juca în siguranță în proximitatea părintelui sau a altui îngrijitor principal. Podul era echipat cu structuri de joc adecvate pentru copiii de vârstă mică. Scopul principal era de a oferi o modalitate de a-i ajuta pe copii și părinți să socializeze cu alte familii cu copii de vârstă apropiată.

Pe măsură ce timpul a trecut, am observat nevoia de a oferi ceva mai mult decât conectare prin joc. Am început să introducem elemente educative în jocurile și activitățile desfășurate în Pod. Au fost create materiale tip Montessori, activități senzoriale, de creație, spații de lectură și activități interactive, de joc și mișcare în care copiii au învățat lucruri noi prin joacă. Astfel, Podul a devenit o oportunitate de dezvoltare holistică a celor mici, învățându-i să exploreze, să gândească creativ, să-și dezvolte vocabularul și să comunice eficient, împuternicind, în egală măsură, relația cu părintele.

O altă evoluție importantă a avut loc prin implicarea activă a părinților în activitățile din Pod. Părinții au fost încurajați să participe la activități alături de copii, să îi ghideze și să îi susțină în descoperirea și învățarea de noi lucruri. Astfel, spațiul de joacă a devenit un mediu în care părinții și copiii puteau interacționa în mod autentic și să se bucure de timp de calitate împreună. În plus, această implicare a oferit părinților oportunitatea de a se conecta cu alte familii care aveau interese și obiective similare în ceea ce privește educația în familie.

Astăzi, Podul lui Sfredeluș a evoluat într-un adevărat centru comunitar pentru educația în familie și pentru dezvoltare personală și autocunoaștere. Podul lui Sfredeluș găzduiește acum nu doar activități de joacă și învățare, ci și seminarii și workshop-uri pentru părinți, susținute de traineri și experți în domeniul psihopedagogiei și psihologiei pediatrice, individuale, de cuplu sau de grup, medici și experți în diverse domenii care se intersectează cu universul copilului. Aici, părinții pot obține sfaturi și informații despre metodele de educare, dezvoltarea abilităților și rezolvarea problemelor specifice copiilor lor și pot primi sprijin pentru a lucra mai focusat pe propriile ținte, alături de psihoterapeutul Liviu Chiorean și psihoterapeutul Elisa Paraschiv, profesioniști cu multiple formări și experiență bogată de lucru în domeniu. De asemenea, Podul constituie astăzi o platformă de schimb de experiențe și conexiuni sociale între părinți care împărtășesc aceleași valori și obiective în educarea copiilor lor și specialiști care activează în multiple arii dedicate universului copilului.

Primii 7 ani de acasă au însemnat o evoluție remarcabilă în ceea ce privește dezvoltarea în sine a acestui spațiu de joacă. De la un simplu spațiu de joacă sigură, Podul lui Sfredeluș s-a dezvoltat într-un centru comunitar care aduce împreună familii cu interese și obiective comune în zona educației în familie cu profesioniști în domeniu. Prin îmbinarea jocului și a învățării, implicarea activă a părinților și cultivarea creativă activă a resurselor proprii, Podul oferă un mediu sigur și stimulant în care copiii pot crește și se pot dezvolta într-un mod echilibrat și sănătos. Astfel, conceptul Podului lui Sfredeluș a evoluat într-o realitate care sprijină acum atât copiii, cât și părinții în călătoria lor de creștere și învățare împreună și ne bucurăm să fim parte din momentele fericite din viețile celor care ne vizitează.