Educația pentru mediu în familie

Într-o lume tot mai conștientă de problemele legate de mediu, încălzirea globală, apele, aerul și solul poluate, reducerea deșeurilor în familie e important să devină o preocupare importantă pentru mulți oameni. În acest articol, voi explora mai multe aspecte legate de cum putem contribui la protejarea mediului înconjurător în propria locuință și mai ales cum putem contribui la a da mai departe iubirea de natură spre copiii noștri, dincolo de ceea ce se întâmplă la nivel de oraș sau județ în ceea ce privește managementul integrat al deșeurilor.

Un prim pas în reducerea deseurilor din gospodărie constă în conștientizarea tipurilor de deșeuri generate și stabilirea unei reguli cu privire la sortarea acestora și implicarea copiilor spre a participa în acest proces. În majoritatea gospodăriilor, cum este și cazul nostru, există câteva categorii principale de deșeuri: deșeuri reciclabile (sticlă, hârtie, plastic și metal), deșeuri organice și deșeuri de obiecte de uz casnic sau baterii, medicamente cu alt regim de colectare în centre specializate. Sortarea deșeurilor contribuie la protejarea pădurilor și a animalelor, pe cale de consecință, la economisirea resurselor printr-o reducere semnificativă a producției de noi materiale și, astfel, poate apărea și economisire a resurselor naturale. Sigur că aici sunt o serie de reguli specifice, cu privire la normele de igienă referitoare la colectarea, îndepărtarea şi neutralizarea deşeurilor solide, pe care este important să le respectăm și sunt multe surse de informare în acest sens pe Internet. Ce putem face împreună cu copiii?

Sortarea și donarea jucăriilor

În familiile cu copii se adună multe jucării. Rotația jucăriilor poate fi o variantă excelentă de a menține interesul copiilor asupra unor jucării mai vechi. Sunt multe locuri în care acestea pot fi donate direct altor copii, dar sunt și variante de a-i implica pe cei mici în a le transforma în altceva util încă sau chiar de a le vinde.

Implicarea copiilor în campanii de ecologizare sau de protecție a mediului

Petrecerea timpului liber cât mai mult în natură este foarte important pentru menținerea stării noastre subiective de bine, dar și pentru a cultiva iubirea pentru natură. Participarea împreună cu copilul la acțiuni ecologice și voluntariatul în comunitate sunt modalități excelente de a promova importanța protejării mediului prin modelul propriu. Puteți lua parte la curățarea plajelor sau a anumitor sectoare de pădure (sunt multe campanii publice), planta copaci (sunt și aplicații dezvoltate care vă setează și remindere pentru diverse acțiuni din zona în care locuiți) sau participa cu prichi la evenimente dedicate, activități tematice pentru copii pe tema aceasta (sportive, creative etc).

Implicarea copiilor în îngrijirea animalelor sau a plantelor din mediul lor

Îngrijirea animalelor de companie sau a plantelor de interior poate fi o formă de conectare cu natura în viața de zi cu zi. Acasă nu avem animale, avem doar plante și copiii au plantele lor pe care le îngrijesc. La țară și la școala copiilor mei au pisici. Pisica școlii este hrănită, desigur, de personalul școlii, dar băiatul meu cel mare vrea să îi ducă mâncare și merge să o mângâie foarte des. Este foarte faină legătura copiilor cu animalele. Sunt multiple beneficii la acest nivel. Noi încurajăm această relație, chiar dacă în casă nu ținem animale.

Important îmi pare și să planteze un pom fructifer sau să cultive o plantă ale cărei fructe pot fi consumate ulterior. Să știi de unde vine mâncarea din farfurie și ce presupune acest proces, fiind direct implicat, poate schimba la nivel profund niște percepții.

Activități DIY cu materiale reciclabile sau naturale

Dacă sunteți pasionați de proiectele DIY, puteți explora creația de obiecte și decoruri folosind materiale reciclabile împreună cu cei mici. Internetul este plin de o mulțime de idei faine. Puteți să utilizați, de asemenea, materiale naturale, cum ar fi ghinde, bețe, castane, frunze, flori, pietre etc. Aceste proiecte pot fi distractive și creative, iar obiectele noi create au parcă un plus de personalitate.

Cititul pe teme corelate cu protecția mediului

În lumea tehnologizată în care trăim, lectura cărților despre natură poate aduce cunoștințe și înțelegere asupra diversității naturii. Există o varietate de cărți pentru toate vârstele, de la cărți pentru copii până la lucrări științifice complexe despre mediu (albume sau enciclopedii pentru copii). Copiii se identifică în mare măsură cu personajele din aceste cărți și acestea pot deschide uși către lumea naturală și pot inspira o modelare de percepție în această direcție.

Mai sus sunt doar niște idei adunate din practica noastră din Pod, dar și din viața noastră de familie. Indiferent ce acțiuni vă sunt mai aproape sau ce variante puteți găsi pentru a sprijini educația pentru mediu a copiilor voștri, implicarea în familie pentru reducerea deșeurilor aduce cu sine beneficii semnificative atât mediului înconjurător, cât și a stării de bine subiective. Sunt studii care au demonstrat acest lucru și veți constata și pe propria piele. Un comportament asumat prosocial și fecare pas mic făcut pentru a proteja natura contează. Împreună putem construi un viitor durabil pentru generațiile viitoare.

Cum reacționează copiii voștri pe teme legate de protecția mediului? Sunt sensibilizați la acest subiect? Ce practici aveți în familia voastră cu privire la acest subiect? Haideți să împărtășim idei în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online.

Elena Burlănescu

Formator în Podul lui Sfredeluș și președinte fondator al Asociației Lira Projects