Despre prietenie, anturaj și droguri

Cumva situez departe de noi problema aceasta, dar cifrele sunt îngrijorătoare. Statisticile cele mai recente citate de Ştefan Moşoiu – Comisia pentru afaceri europene – în cadrul Galei pentru Sănătate Mintală susțin că sunt 83 de milioane de cetățeni europeni care au fost expuși consumului de droguri. La nivelul Uniunii Europene, 5.000 de decese au drept cauză consumul de droguri.

Chiar zilele trecute m-a întrebat pișcoțelul mare dacă eu am fumat vreodată. Da, am fumat de la 12 ani până la 29 de ani, când am aflat că sunt însărcinată cu el. Droguri nu am încercat vreodată, pentru că mi-a fost teamă să nu devină foarte ușor un obicei, așa cum s-a întâmplat cu țigările. Deși în prima studenție, cel puțin cât am fost plecată cu bursă în Belgia, cred că am fost doar vreo 3 care nu am fumat, prizat etc nimic la petreceri din tot campusul, această teamă m-a ținut departe. Recunosc că lui i-am spus doar că am fumat și i-am povestit de ce am decis să nu mai fumez, nu și cât timp am fumat 😀 Am mai avut vreo 2 tentative anterioare de a mă lăsa de fumat, dar atunci a fost cel mai sigur STOP pe care l-am spus vreodată în privința fumatului. Am renunțat atunci pentru el și apoi nu am mai fumat pentru mine. Acum e o alegere conștientă și asumată pentru sănătatea mea.

În adolescență, mulți adolescenți și tineri se confruntă cu presiuni sociale și grupuri de prieteni cu influențe negative în direcții cu potențial de risc. Această presiune poate duce la o scădere a încrederii în sine, ceea ce îi face mai susceptibili să cedeze. Vrei să fii integrat, să fii acceptat, să ai subiecte și preocupări comune cu cei din anturajul tău și depinde foarte mult și de modelul celor din jur, diverse stări emoționale… Prin pierderea încrederii, cu hormonii care tropăie în corpul lor, adolescenții pot deveni mai vulnerabili la comportamente dăunătoare.

Adolescenții care au dezvoltat abilități de comunicare sănătoasă și au relații stabile cu părinții sau alte persoane de sprijin pot fi mai puțin predispuși să cadă pradă presiunilor anturajelor nepotrivite și să facă alegeri mai sănătoase în viață. Stabilitatea și reziliența în relații pot juca un rol crucial în determinarea modului în care adolescenții se confruntă cu influențele negative din anturaje.

Evident că nu există certitudine… evoluția într-o direcție sau alta depinde de foarte mulți factori și doar o abordare holistică a acestui fenomen îl poate reduce. Prieteniile puternice pot fi o influență semnificativă în viața adolescenților. Alegerea de a consuma droguri sau de a fuma poate fi influențată de grupurile de prieteni, ca și în cazul meu, care pot fie să promoveze, fie să descurajeze consumul… Adolescenții pot fi tentați să consume droguri pentru a se potrivi într-un grup sau pentru a-și păstra prieteniile, atunci când acesta este modelul în grup, chiar dacă acest lucru implică comportamente riscante.

Este esențial să se exploreze factorii care pot ajuta adolescenții să-și dezvolte încrederea în sine și reziliența în fața presiunilor negative. Acest lucru poate implica educația parentală, implicarea în activități extracurriculare sau chiar mentoratul, după mine. Adolescenții au nevoie de modele pozitive și suport pentru a-și dezvolta aceste abilități. Pot învăța să-și facă alegeri mai potrivite în viață printr-o mai bună înțelegere a consecințelor consumului de droguri, prin dezvoltarea unui sistem de valori sănătos și printr-o comunicare deschisă cu părinții sau adulții de încredere.

Educația cu privire la droguri, promovarea unei imagini pozitive de sine, cunoașterea anturajului adolescenților, promovarea unui model sănătos în familie cu privire la aceste aspecte și încurajarea implicării în activități constructive pot ajuta adolescenții să aleagă un drum mai sănătos în viață. Este important să se ofere resurse și sprijin pentru dezvoltarea încrederii în sine, a rezilienței și a capacității de a face alegeri bune. Este, cu siguranță, un parteneriat de lungă durată pentru viitorul copiilor noștri. Educația, suportul familial și comunitar și comunicarea deschisă sunt esențiale pentru a ajuta adolescenții să se îndrepte spre un viitor sănătos și pozitiv.

Sunt curioasă care sunt perspectivele voastre personale asupra acestui subiect. Cum putem preveni? Vă invit să le exprimați în grupul nostru, Cafeneaua Părinților – comunitate online.

Elena Burlănescu

Formator în Podul lui Sfredeluș și președinte fondator al Asociației Lira Projects