Siguranța și autonomia copilului

Un mediu sigur este o bază esențială pentru a permite copilului să devină autonom. Deși metoda Montessori promovează autonomia și independența, aceasta nu exclude siguranța. Siguranța și autonomia copilului sunt două concepte interconectate și extrem de importante în dezvoltarea sa. Voi explica mai jos la ce mă refer.

Crearea unui mediu care încurajează învățarea și dezvoltarea copilului într-un mod natural și autonom este un principiu care presupune integrarea copilului în mediu fără a depinde de protecții la colțuri sau alte măsuri de siguranță excesive. Supravegherea unui adult este însă fundamentală, în multe situații, pentru a asigura siguranța copiilor. Intrarea împreună cu un adult de încredere în colectivitate poate oferi copiilor și încredere în propriile lor capacități.

Unul din pilonii stabili ai psihopedagogiei Montessori este respectul pentru independența copilului. În acest sens, mediul este pregătit pentru a permite copilului să se descurce singur și să exploreze liber, în ritmul lui. Acest lucru înseamnă că mobilierul și echipamentul este important să fie dimensionate pentru a fi accesibile și ușor de manevrat pentru copii, ceea ce reduce riscul de accidente, iar colțurile și muchiile rotunjite.

Invitarea la învățare într-un mediu stimulant, conceput pentru a atrage copilul și a-l inspira să exploreze și să învețe în mod activ, se realizează cu jucării și materiale selectate cu atenție pentru a fi potrivite pentru dezvoltarea copilului și pentru a-i stimula curiozitatea și creativitatea. În loc de protecții la colțuri sau intervenția adultului, copilul poate învăța din propriile erori și să se corecteze singur. Aceste mecanime de auto-corecție dezvoltate contribuie la o autonomie crescută și o încredere în sine mai mare a copilului.

Un mediu Montessori este proiectat pentru a minimiza riscurile, iar educatorii sunt instruiți să monitorizeze copiii și să se asigure că nu sunt expuși unor pericole inutile. Învățarea printr-o abordare practică și experiențială le permite copiilor să facă lucruri pentru ei înșiși și să exploreze lumea prin activități hands-on. Aceasta presupune interacțiune directă cu mediul așa cum este el.

Fiecare copil este unic și ritmul de dezvoltare al acestuia poate varia. Gradualitatea și adaptarea treptată sunt elemente foarte importante. Un mediu adaptabil permite copiilor să evolueze treptat și să își asume mai multă responsabilitate pe măsură ce cresc și devin mai încrezători în abilitățile lor. Desigur că este mereu este util să verificăm că jucăriile și echipamentele sunt sigure și în bună stare de funcționare.

Desigur, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a crea un mediu sigur pentru copii. Ne putem asigura că produsele chimice periculoase sunt depozitate într-un loc sigur și inaccesibil, putem utiliza acoperitoare de priză pentru a preveni șocurile electrice și putem instala bariere de siguranță la uși, scări și ferestre pentru a preveni căderile.

Rolul adulților din preajma copilului este foarte important pentru a se asigura claritatea regulilor de siguranță și conștientizarea potențialelor pericole din mediu de către cel mic, inclusiv cu privire la ceea ce este ok să se facă în caz de urgență.

Designul interior joacă un rol important în siguranța copiilor și voi reveni cu un articol legat de acest lucru cu cei de la Lemnino, care au asigurat designul, execuția și montajul pieselor de mobilier de joacă activă din Pod. Aici, ne asigurăm mereu că locul de joacă activă este bine întreținut și că respectă standardele de siguranță. Echipamentele sunt stabile și nu prezintă margini aspre sau piese slabe care ar putea cauza accidente. Supravegherea părinților sau a trainerilor noștri este importantă. Rafturile în care sunt stivuite jucăriile sunt stabile și prinse în perete, pentru a preveni răsturnarea, și obiectele periculoase sunt păstrate în afara razei de acțiune a copiilor. Copiii au acces la echipamente sigure și adecvate pentru vârsta și nivelul de competență al acestora.

Despre supravegherea în mediul online și importanța acesteia în era digitală vă voi povesti în alt articol viitor, pentru că supravegherea online a copiilor este, cel puțin, la fel de importantă ca și cea offline. Este important să fie conștienți părinții de activitățile online ale copiilor lor, să îi învețe reguli de siguranță online și să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor.

Crearea unui mediu sigur pentru copii este o prioritate esențială pentru noi și este important să reprezinte un focus principal pentru toți părinții, pentru educatori și comunitatea în ansamblu. Cu atenție la supraveghere, educație și conștienzare, acțiuni de prevenție și siguranță, ne putem asigura că cei mici cresc într-un mediu protejat, care le permite să exploreze și să învețe într-un mod sigur și fericit. Siguranța copiilor nu poate fi niciodată neglijată, deoarece contribuie semnificativ la dezvoltarea lor armonioasă și la formarea adulților responsabili de viitor.

Aștept cu nerăbdare să citesc experiențele și observațiile voastre privind proprii copii și măsurile pe care l-ați luat acasă pentru siguranță și pentru a crește gradul acestora de autonomie. Vă invităm să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#DezvoltareaCopilului #RespectareaRitmuluiCopilului #PsihopedagogieMontessori

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș