Cuvinte și comportamente inadecvate ale copilului – ce facem în privința lor?

#GrowingMonday

În urmă cu vreo 2 săptămâni mi-a scris în privat o mămică din comunitatea noastră să îmi ceară un sfat în legătură cu limbajul împrumutat de la alți copii, vorbele acelea care nu ne plac, ba chiar care ne stânjenesc uneori atunci când copilul le repetă în public, în conversațiile cu alți copii și adulți.

A fost abordat recent în grupul nostru de Facebook subiectul bullying și de aici probabil și întrebarea referitoare la acest subiect. Sunt asemănări, dar și diferențe importante între cele două situații. Bullyingul se referă la comportamente repetate și intenționate de intimidare, dominare sau agresiune, de obicei, din partea unui sau mai multor colegi. Poate fi fizic, verbal sau social, și are potențialul de a afecta negativ stima de sine și sănătatea mentală a victimelor.

Comportamentele nepotrivite, pe de altă parte, pot include acțiuni dezagreabile sau inadecvate ale copiilor care nu sunt neapărat repetitive sau intenționate pentru a răni pe altcineva. Acestea pot fi cauzate de diferite motive, cum ar fi frustrarea, lipsa de abilități sociale sau neînțelegerea consecințelor.

Bullyingul și comportamentele nepotrivite sunt probleme distincte, dar ambele pot necesita intervenția părinților. Comunicarea deschisă, înțelegerea, educația și promovarea abilităților sociale sunt cheia pentru a ajuta copiii să navigheze propriile relații sociale. În gestionarea situațiilor în care un copil folosește cuvinte sau comportamente inadecvate, este important să abordăm această problemă fără pedepse, într-un mod empatic, aprofundând subiectul pas cu pas, în ritmul copilului. Iată câteva principii importante, pe care le-am regăsit în multe cărți de parenting și care m-au ajutat în perioada caca, pipi, pârț și altele asemenea. Sper să vă fie și vouă de ajutor:

  1. Comunicarea deschisă și non-confruntațională – am învățat multe din copilăria mea, însă unul din cele mai importante lucruri îmi pare a fi deschiderea în comunicarea cu copiii. Este crucial să vorbim cu copiii despre comportamentul lor și să încurajăm această deschidere a lor către noi. Este foarte important ca ei să se simtă confortabil să vorbească despre ceea ce simt și să înțeleagă consecințele acțiunilor lor.
  2. Înțelegerea motivelelor – este important să înțelegeți de ce un copil a folosit un cuvânt sau un comportament inadecvat. Poate fi din curiozitate, imitație sau frustrare. Ascultarea cu atenție poate dezvălui motivele și preocupările lor, care sunt mereu din cele mai diverse.
  3. Educarea și îndrumarea copiilor cu privire la cuvintele și comportamentele potrivite este esențială. Explicați-le consecințele și efectele cuvintelor dure sau inadecvate asupra celorlalți și asupra lor înșiși. Deși poate li se pare că se descarcă, nu este deloc așa. Nu ajungi la o stare de bine în acest fel.
  4. Rezolvarea conflictelor și a neînțelegerilor cu alți copii este important să se întâmple în mod pașnic. Aici intervine rolul părintelui sau al dascălului care poate dezvolta împreună cu copilul strategii de comunicare și rezolvare a conflictelor.
  5. Consistență în aplicarea regulilor și a consecințelor pentru acțiunile copilului, astfel încât copiii să înțeleagă că anumite comportamente nu sunt acceptabile.
  6. Nu marginalizăm sau să etichetăm un copil în urma unui comportament inadecvat. În schimb, ajutați-l să învețe și să se dezvolte din experiența respectivă, extrăgând ceea ce e valoros din ea.
  7. Încurajarea empatiei este foarte importantă. Este important să se pună în locul celorlalți și să înțeleagă cum se simt. Acest lucru îi poate ajuta să dezvolte empatia și să înțeleagă mai bine impactul acțiunilor lor asupra altor persoane.

Cu răbdare, comunicare deschisă și îndrumare pozitivă, putem ajuta copiii să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor și să se dezvolte în adulți responsabili și empatici. Părinții și adulții din viața copilului este important să ofere un exemplu pozitiv prin folosirea unui limbaj respectuos și prin tratarea altora cu empatie și înțelegere. Nu este deloc simplu și de multe ori suntem, ca părinți, în fața unor situații surprinzătoare sau provocatoare, dar este important să ne aducem aminte că ei au o deschidere uimitoare spre iubire și că oferă ceea ce primesc… și atunci e important să ne uităm și către noi puțin. În educația copiilor mei, unul din cele mai importante lucruri, de temelie, aș scrie, cu care aș vrea să rămână în suflet este credința că sunt iubiți, importanți și în siguranță să îmi împărtășească absolut tot ce au în suflet. Să fii aici pentru ceilalți este mai mult decât prezență fizică.

Aștept cu nerăbdare să citesc experiențele și observațiile voastre privind proprii copii. Vă invităm să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#DezvoltareaCopilului #RespectareaRitmuluiCopilului #PsihopedagogieMontessori

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș