Cum provocăm copiii la mișcare în izolare acasă?

#EduThursday

Cum provocăm copiii la mișcare în izolare acasă? #stamacasa și parcă zilele par nesfârșite uneori. Cumva muncim mai mult cu mai puține rezultate decât în perioada precedentă, copiii au o energie fabuloasă pe care fizic o pot descărca mai greu stând în casă și adorm mai târziu, ciugulesc diverse gustări mai des, au un program care cu greu poate fi respectat… Pe scurt, parcă toate limitele, care odinioară erau sănătos trasate, acum sunt puse la încercare mai mult decât oricând, iar atracția ecranelor este mai mare ca niciodată.

Cum rezistăm în fața tentației ecranelor și de ce este de dorit acest lucru?

Dezvoltarea psihomotorie a copiilor are în vedere mai multe componente a căror evoluție este intercorelată în activitățile de joc și mișcare: motricitatea globală ( rostogolirea, mersul, alergatul, săritura, ocolirea, cățărarea), motricitatea fină (prinderea/ apucarea obiectelor, mototolirea, înșirarea, încheierea/ descheierea nasturilor, tăierea, lipirea etc), schema corporală, lateralitatea, structurile perceptiv-motrice, structurarea logico-spațială, orientarea temporală.

Ce activități de mișcare putem implementa în casă, fie și la bloc?

Copilul este un izvor nesecat de energie și curiozitate, se mișcă peste tot întrebător și învață minut cu minut despre el însuși și despre lume. O săritură peste un obstacol poate fi o mare reușită și o miscare poate să îi arate copilului cât de multe se pot face cu mâinile (sau chiar degetele) și/ sau cu picioarele. Alături de el fiind îi putem vorbi despre acel sentiment minunat care îl cuprinde după fiecare mică sau mai mare reușită sau dimpotrivă ce simțim când suferim un „eșec” și ce e de făcut în astfel de situații.

Traseul cu obstacole

Puteți aduce „competițiile” sportive în casă imaginând un traseu dintr-o cameră în alta, prin casă, cu obstacole: de ridicat greutăți, de sărit, de traversat, de trecut pe dedesubt sau pe deasupra, de explorat senzorial, de escaladat, de îndemânare (sortare, aranjare, aruncare la țintă, urmărirea firului logic), de perspicacitate etc. Mai jos aveți un filmuleț domestic care ilustrează parte din obstacolele imaginate acasă, în această perioadă, în cadrul unui asemenea traseu. O echipă de suporteri formată din animăluțe din pluș sau figurine poate să încurajeze de pe margini concurentul :)))

Joc și mișcare în casă

Labirintul

Labirintul poate fi imaginat întâi cu creionul pe o foaie de hârtie de copiii mai mari, setat cadrul (aventura piraților din Marea Caraibilor, cum a fost alegerea noastră, sau aventură în pădurea fermecată sau aventură în desișul junglei tropicale ș.a.) și apoi construit și purces la joc. Ilustrarea unui exemplu de labirint realizat la aproape 5 ani găsiți mai jos.

Provocarea de a găsi drumul cel bun spre marea comoară sau indiciile necesare găsirii acesteia reprezintă un parcurs foarte distractiv. Labirintul poate fi construit chiar de noi din:

  • sfori si panglici colorate

  • scotch colorat sau simplu interpus mai sus, mai jos sau pe diagonală între 2 scaune, mese, canapea si fotolii etc, ca un soi de pânză de păianjen sau doar o întindere cu raze laser de traversat fără să fie atinse :)))

  • carton modular și (re)modelabil

Fiecare își poate alege alege și un companion din pluș, conducând fiecare pe rând expediția și însoțindu-se cu cântecele vesele pe drum. Comoara piraților poate să fie construită cu ajutorul copiilor din sticle goale sau cofraje rămase de la ouă și umplute cu resturi de materiale textile/ boabe de leguminoase sau cereale/ nasturi în ele. Comoara poate fi și comestibilă și imaginată de părinți, pentru un plus de savoare adăugată surprizei găsirii acesteia (mere poleite/ învelite în staniol sau nuci în coajă poleite pe care să le poată sparge). Pentru copiii mai mari drumul poate să conducă din loc în loc la niște indicii care să ajute la identificarea conținutului și/sau locației comorii. Acestea pot fi chiar și sub formă de ghicitori. Resurse sunt foarte multe pe internet.

Dacă locuiți la casă și aveți și o curte mică este mai ușor poate să dați frău liber creativității „probelor”. Puteți utiliza chiar și cretă colorată pentru un traseu al culorilor, al cifrelor sau al alfabetului, șotron și alte jocuri ale copilăriei care se pretează în aer liber.

Spor la imaginat, construit și, mai ales, la joacă!

Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#DezvoltareInRitmulCopilului #JocSiMiscare #CrestemImpreuna

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș