Senzorial, ilustrativ și interactiv

#EduThursday

Printre activitățile desfășurate se numără: transferul, joacă liberă, repetarea numerelor, literelor, formelor și culorilor în variate contexte: senzorial, ilustrativ, interactiv. Dezvoltăm creativitatea variind continuu modalitățile și instrumentele pentru aceste activități.

De exemplu, în pod copiii hrănesc porcul pușculiță cu litere și cifre. Sau pipăie cifrele desenate cu mălai și ghicesc sau desenează ce simt. De multe ori modelăm aluatul, uneori îl pictăm, alteori îl coacem în tigaie și mâncăm ceea ce lucrăm. Consumarea rezultatelor crește și sprijină încrederea copilului în propria autonomie și vă încurajăm să includeți astfel de activități și în rutina dumneavoastră.

Jucându-ne cu nisip kinetic și modelând în aluat sau lut dezvoltăm inteligența emoțională și exersăm motricitatea fină, iar pictura și coloratul dezvoltă simțul estetic. Uneori pictăm pe suport 3D sau în relief, educând simțul spațiului și capacitatea de proiectare.

Dacă în joacă am vărsat ghiveciul cu pământ în joacă strângem dupa noi, învățăm să măturăm, să reparăm. Încurajăm simțul răspunderii și conștiinciozitatea. De aceea, am creat într-o zi un biotop pentru melci și i-am hrănit cu salată, apoi după ce am observat că ființele vii nu pot fi controlate precum jucăriile, i-am eliberat înapoi în natură.

Uneori ne transformăm în personaje ce stau pe tron și au de spus o poveste sau spunem o poveste cu ajutorul personajelor pentru degete.

Materialele folosite includ planșe de tip scrie/sterge, nisip kinetic, aluat, lut, figurine și carduri educative, jucării de sărit, ansamblat, construit, cutii senzoriale, carduri olfactive sau tactile.

Exersăm prin joacă de echipă concentrarea și buna interacțiune socială. De aceea, avem aproape întodeauna o foaie mare albă lipită pe jos pe care o utilizăm în varii contexte.

Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#DezvoltareaCopilului #JocSiJoacaSenzoriala

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș

Add your thoughts

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *