Ce voi face dacă?!
Primele zile ale anului 2024 m-au surprins cu planificări de vacanță. Am rezervat ce ne prinde bine la inimioară la nivel de familie. Avem planuri de a vizita rude din străinătate. Voi merge la teatru, la Brașov cu gașca de minumame, prietenele mele dragi din ESSU. Și mi-am organizat pe luni activitatea din Pod. Pfffu! Ce listă! Abia aștept să povestesc de toate.
Am rezervat o excursie cu bilete de avion și toate taxele incluse, dar fără bagaj de cală inclus. Mi-am amintit că așa călătoream în perioada primei mele experiențe studențești. Mergeam doar cu un rucsac în spate cu strictul necesar acolo. Și ce fain era! Și apoi mi-am amintit de prima aventură cu mânjii în vacanță, cu primul mai cu seamă. Al doilea a împlinit o lună pe plajă în Mamaia. Stoc de medicamente luate preventiv la mine, muuulte hăinuțe, accesorii de toate felurile… Nuuuuu, nu am cărat și scaunul de masă al copilului. Am auzit-o și pe aceasta, dar nu, nu am ajuns chiar până acolo… dar cădița și olița portabile, da…
Ce voi face dacă?!
Anul acesta am ales un singur bagaj de cală pentru toți 4 (curajoasă, știu). Nu am de gând să mă gândesc la:
- ce voi face dacă se schimbă vremea, NU
- ce voi face dacă se prinde vreun carcalac de vreunul din noi, NU. Voi face însă o asigurare de călătorie probabil 😀
- ce voi face dacă printre lucrurile esențiale uităm periuța de dinți, NU… Și sigur vom pleca cu un singur gel de duș pentru toți 4. Voi negocia pentru arome de grapefruit sau cafea – probabil că va câștiga cafeaua pentru că… mnaaa, cafea.
- ce voi face fără tehnologie, NU – e una din rezoluții pentru vacanțele de anul acesta
- ce voi face dacă nu am 2 bucăți din x chestie, câte una pentru fiecare copil, NU
Anul acesta este și anul în care pregătesc lucrarea de licență în psihologie. Am citit într-un studiu recent că schimbările mari se fac mai ușor decât cele mici. Așa că vă propun să ne îngrijorăm mai puțin anul acesta în procent mare. Cercetările ne spun că ne va ieși mai ușor decât dacă ne propunem mai puțin. Așa că dream big și șansele sunt să se întâmple ușor ceea ce visăm! Asta spun ei, cercetătorii, am încredere în știință, așa că planurile sunt toate aliniate la start. Am convingerea că pașii mici aliniați în direcția celor mai îndrăznețe visuri ne vor purta spre acele orizonturi care poate par îndepărtate acum, dar pe care la momentul potrivit le vom putea cuprinde măcar cu privirea. Trăiesc în prezent și fac acum pașii care trebuie pentru ca ziua de mâine să-mi aducă și mai multă bucurie.
Obiceiuri pozitive pentru 2024
De mai bine de un an număr zilnic motivele de recunoștință în scris. Și, în mod surprinzător, mereu găsesc altele și altele, indiferent cât de dificile au fost unele zile… Și de câteva luni încurajez și alți părinți să facă acest lucru în Cafeneaua Părinților – comunitate online. Și recent am reluat și obiceiul cu borcanul recunoștinței pe care îl pornisem la început de pandemie. Este acum început din nou și duminica voi pune acolo câte un bilețel tot anul împreună cu băieții mei. Este important să călătorim cu un bagaj ușor prin viață și să ne învățăm și copiii să facă acest lucru prin modelul propriu și prin acțiuni concrete.
Ce voi face dacă? Retrospectiva anului 2023 avea cuprinsă în ea mesajul că aștept cu încredere anul 2024, în care tocmai ce am pătruns, pregătită fiind de orice ar urma. Nu cedez ușor controlul în cotidian. E o provocare adesea pentru mine să nu gândesc multe planuri B. Dar, în egală măsură, dacă nu mai mult, iubesc joaca, provocările și experimentarea. Simt că trăiesc în astfel de contexte. Îmi regăsesc mereu bucuria. Și sunt convinsă că jocul poate aduce bucuria în viața oricui îndrăznește să-și ofere libertatea de a face acest lucru. Anul trecut bucuria maximă a copilului din mine am simțit-o când am fost la rafting sau cu bicicletele la pădure. Am coborât în viteză și urcat apoi o rampă, într-o succesiune foarte rapidă de manevre cu o dinamică ce mi-a tăiat ușor respirația în unele puncte esențiale.
Jocul vostru preferat din copilărie pe care îl readuceți în prezentul adultului din voi care este? Ce activitate distractivă vă aduce acele emoții pozitive care vă fac inima să salte? La ce renunțați anul acesta din bagajul vostru pentru a crea spațiu pentru lucruri noi?
Aștept comentariile voastre în Cafeneaua Părinților – comunitate online.
Elena Burlănescu
Trainer Podul lui Sfredeluș