#EduThursday #BalancedSunday
„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește”, spunea Confucius. Cum ar fi, însă, dacă am schimba perspectiva și am căuta ca educația să fie cea care ne apropie?
De Ziua Internațională a Cărților pentru Copii și în amintirea unuia dintre cei mai iubiți autori de povești, Hans Christian Andersen, #ESSU împreună cu prietenii noștri din Podul lui Sfredelus – Povesti de jucat si jocuri de povestit (Asociația Lira Projects) lansează campania #leapsapepovesti.
Inițiativa noastră își propune să găsească soluții pentru trei aspecte care vulnerabilizează societatea noastră în această perioadă:
– pe de-o parte, nevoia de a stimula interesul copiilor noștri pentru educație, oferindu-le acces la cât mai multe activități alternative de calitate, pe perioada izolării, continuând în mediul online acțiunile din cadrul programului #lecturEXPLORAM, început în 2019;
– pe de altă parte, nevoia de prevenire a analfabetismului funcțional, fenomen care alarmează România, cu un procent de aproape 45% dintre elevi afectați de acest flagel; #STOPanalfabetismfunctional
– nu în ultimul rând, nevoia de a oferi sprijinul nostru necondiționat celor care luptă în câmp deschis cu virusul și fac tot posibilul să ne salveze viețile. #STOPcovid19
Zilnic, timp de 2 luni, până pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, vom oferi câte o poveste înregistrată, în lectura membrilor asociațiilor noastre, ale prietenilor sau bunicilor noștri, precum și a tuturor celor care vor să preia și să dea mai departe #leapsapepovesti.
Vom porni de la povești din literatura clasică ce promovează mesaje pozitive și sfaturi folositoare copiilor, în general, și mai ales celor în suferință, în dezvoltarea personalităților lor, dorindu-ne să adăugăm pe raftul virtual și lecturi din literatura contemporană. Lecturile vor fi însoțite de întrebări care vor facilita copiilor înțelegerea textului citit și, totodată, vor contribui la îmbunătățirea vocabularului.
Este știut faptul că cititul relaxează și ajută copiii să doarmă mai bine, ceea ce implicit conduce și la o stare de sănătate fizică și psihică mai bună, reducând efectul diverselor anxietăți ce pot apărea într-un asemenea context și sprijinind activitatea sistemului imunitar. Nu există efectele secundare ale lumii digitale. Am ales în mod special această formă de redare a lecturilor noastre, audio, în detrimentul video-urilor, pentru a lăsa loc de acțiune imaginației fiecărui copil de a-și crea filmul în ritmul propriu și a nu-i obosi foarte tare. Știm sigur că în România încă se mai citește, iar o poveste bună poate fi de multe ori chiar vindecătoare pentru cei aflați în suferință! Înregistrările vor fi publicate, păstrând anonimatul persoanelor contributoare, doar cu scopul diseminării mesajului campaniei.
În plus, cu toții vom putea contribui la strângerea de fonduri pentru a oferi cadrelor medicale materialele de protecție necesare pentru a ne îngriji copiii în condiții de siguranță. Faptele bune se adună și se multiplică cu ajutorul nostru, al tuturor… Această campanie are ca focus principal copiii și familiile acestora, internați în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, precum și cadrele medicale care vin în ajutorul nostru, al tuturor. Necesarul de materiale completat pentru asigurarea măsurilor de complianță situației de urgență epidemiologică traversată de România prin eforturile noastre comune va fi verificat și aprobat, din perspectiva conformității parametrilor de calitate, cu cadrele medicale înainte de achiziție.
Ascultarea lecturilor este gratuită, iar selectarea poveștilor, citirea și decodarea mesajelor va fi realizată pro bono de cele două asociații. În mod cert, vom găsi doritori să se implice în această campanie și printre voi, fie și doar prin diseminarea mesajului campaniei către prietenii voștri. Însă, cum fapta e mai importantă decât vorba, PREIA și tu #leapsapepovesti și trimite-ne o înregistrare audio a unei povești clasice pentru copii și/ sau DONEAZĂ în contul #ESSU orice sumă începând cu 10 lei, contribuind astfel la asigurarea stocurilor de materiale atât de necesare medicilor noștri:
Asociația pentru Educație în Științe Socio-Umane
CIF: 41125338
Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 25108/A/2019
IBAN: RO51INGB0000999910093425
Moneda: RON
Detalii tranzacție: STOP COVID-19
Vă invităm pe toți să viralizați #leapsapepovesti, să INVITAȚI PRIETENII voștri să participe, în orice formă doresc să ajute, DIRECT DIN PAGINA ACESTUI EVENIMENT, astfel încât mesajul campaniei să ajungă la cât mai mulți oameni, spunând astfel #STOPcovid19 #STOPanalfabetismfunctional! Leapșa!
Această campanie este inițiată de Asociatia pentru Educatie in Stiinte Socio-Umane, în cadrul programului lecturEXPLORAM, și de Asociația Lira Projects, prin proiectul Podul lui Sfredelus – Povesti de jucat si jocuri de povestit, startul fiind deja dat cu 100 de combinezoane specifice donate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din București din fondurile proprii ale promotorilor campaniei.
Știți câte fapte bune se pot face prin contribuția noastră comună? Haideți să le numărăm împreună și să menținem România sănătoasă! Leapșa!
Vă invităm să preluați imaginea de copertă a campaniei umanitare #leapsapepovesti:
Poveștile înregistrate în cadrul campaniei umanitare #leapsapepovesti pe canalul nostru de Youtube, în playlist-ul cu același nume, #leapsapepovesti:
Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!
#CampanieUmanitara #ResponsabilitateSociala #STOPAnalfabetismFunctional #CrestemImpreuna
Elena Burlănescu
Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș