Povești de jucat și jocuri de povestit

#EduThursday

Empatia, stima de sine și încrederea în propriile forțe se construiesc și cu ajutorul cărților, perfecționând vocabularul, comunicarea și scrisul, sprijinind, astfel, dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor.

Nouă ne plac foarte mult poveștile, acesta este un lucru cunoscut. Din fiecare carte pe care o citim aflăm cel puțin o informație nouă, care ne oferă subiecte de conversație nenumărate ulterior. Somnul nu ne place de fel foarte tare, însă invitația la relaxare cu o carte dragă în mână se lasă întotdeauna și cu pleoape grele și vise plăcute apoi.

Cu toții știm că cititul este important, că dezvoltă creierul, concentrarea și memoria. În aceste zile de criză sanitară, pandemică, întreținută de haos și panică, este poate chiar mai important față de obicei. Cercetătorii susțin că cititul are un efect pozitiv și asupra corpului nostru, relaxându-ne mai mult decât o plimbare în parc sau ascultarea piesei preferate de muzică. Cititul aduce cu sine o serie de beneficii adiționale pentru eliberarea minții de gândurile recurente și multe pe care le avem, înlăturând stările negative de anxietate și depresie, în plus față de acumularea de informații și cunoștințe noi.

Cititul înainte de culcare îi ajută pe copiii noștri să doarmă mai bine. Nu există efectele secundare ale lumii digitale. E de dorit să își aleagă singuri cărțile pe care doresc să le citească împreună cu părinții. Bucuria mare pe care o oferă textul scris este că se poate reveni asupra lui oricând și că dezvoltă și imaginația și răbdarea, o virtute din ce în ce mai rar întâlnită în rândul noilor generații de copii.

Mai jos veți găsi o listă de cărți pe care copiii noștri le îndrăgesc și am realizat și căteva înregistrări audio cu textul citit/ povestit/ adaptat împreună cu cei mici. Am ales în mod special această formă de redare, în detrimentul video-urilor, pentru a lăsa loc și imaginației fiecărui copil de a crea filmul în ritmul propriu. Recunoaștem că este și un sentiment de nostalgie care ne încearcă la gândul discurilor magnetice din vremurile copilăriei noastre, pe care le adoram cu toții și care astăzi sunt o raritate…

Având în vedere rolul lecturii de a ne destinde și de a ne ajuta să ne petrecem timpul într-un mod cât mai agreabil, este important ca întreaga experiență să fie una cât mai relaxantă și plăcută. Astfel, am asociat și în pod lectura anumitor povești cu activități creative (construcția unor marionete), joc de rol sau joc de umbre cu figurine, marionete pe degete etc, iar acest lucru se poate face și acasă, împreună cu copiii. Calitatea înregistrărilor audio de mai jos nu este una profesională. Zgomotele de bormașină produse de reparațiile vecinilor vă rugăm să le ignorați, la fel ca și ecourile copiilor. Și noi #stamacasa zilele acestea. Și copiii au vrut să participe și să transmită mai departe bucuria cititului, să împărtășească cu voi cărțile lor preferate, unele mai vechi, altele mai noi.

Pentru o experiență completă și autentică, a voastră, vă recomandăm să cumpărați cărțile. Căldura unei cărți ținută în mână nu se compară cu o înregistrare audio. Vom actualiza constant această listă de înregistrări audio cu cărți citite de noi și copiii noștri și vă încurajăm să ne transmiteți și voi înregistrări audio cu poveștile voastre preferate. Să creăm amintiri duioase împreună cu copiii noștri și să onorăm viața cu voioșie și cu recunoștință în cel mai frumos mod posibil! Mai ales în acest context de criză, vă invităm să împărtășim copiilor noștri bucuria de a citi și de a oferi mai departe și altor copii această bucurie!

Vă invităm și pe voi să participați la contagiunea cu „microbul lecturii” în online și în afara acestuia! Știm sigur că în România încă se mai citește!

Atenție! Această campanie nu dăunează sănătății! Ajutați-ne să ducem vorba scrisă mai departe!

Regula de aur – Ilene Cooper

Chiț și Ronț și Luna-de-brânză cea fermecată – Gundi Herget, Nikolai Renger

Pietrele lui Aston – Lotta Geffenblad

Mănușa – Jan Brett

Maimuțica bramburica – Julia Donaldson

Năsturel – Don Freeman

Cum a furat Grinch Crăciunul – dr. Seuss

Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online! #ViataInEchilibru #STOPAnalfabetismFunctional

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș