Lăzile senzoriale – preferatele copiilor

#EduThursday

1. Lada senzorială cea mai preferată de copii este cea cu semințe și paste unde copiii pot sorta, cântări, strecura, sufla și explora diferite tipuri de boabe, mărimi, greutăți, culori. Alternativ pot avea la dispoziție și o cutie senzorială cu separatoare în care pot diferenția între elemente alimentare cu diferite mirosuri și proprietăți, familiarizându-se cu diversitatea ce constituie lumea de zi cu zi. Puteți pune în lăzi sau castroane orice de la orez la cereale, paste, leguminoase etc și le puteți chiar și colora cu colorant alimentar sau dacă sunt fundițe din paste le puteți picta și lipi pe un cartonaș ca o broșă sau un mărțișor.

2. De când am deschis porțile podului pentru prima dată și până acum, am făcut spume colorate pentru explorare senzorială liberă de toate felurile și toate au fost un succes garantat pentru micii noștri exploratori. Mai jos avem un exemplu de spumă colorată în 3 culori făcută cu mixerul dintr-un amestec de apă + detergent de vase obișnuit + colorant alimentar.

 3.  Lada senzorială cu gelatină colorată are un super succes la copii, mai ales dacă și ascundem câteva comori pe care ei să le găsească. Putem pune lângă lada cu gelatină și un bol cu apă calduță pentru a observa mai bine contrastul și diferența rece-cald.

 

4. Lăzile senzoriale pot fi, în funcție de sezon, imaginate cât mai divers:

– cu struguri pe care să îi zdrobim cu mâinile și picioarele pentru a face must toamna

– cu nuci, alune, castane pe care le putem împacheta în mici cadouri în folie de aluminiu pentru colindători iarna sau le putem sorta și transfera cu instrumente special de uz casnic (polonice mici, lingurițe de înghețată, pahare, pensete mari etc) în pahare, castroane etc

– cu zăpadă pe care o pot modela la interior, o pot topi cu apă caldă transferată cu pipete mari sau o pot chiar colora cu pensule și/ sau pipete cu acuarele, coloranți alimentari, cerneală etc (se va decide în funcție de vârsta copiilor)

[/vc_column]

Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#DezvoltareaCopilului #JocSiJoacaSenzoriala

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș

Add your thoughts

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *