Care este motivul pentru care te trezești în fiecare dimineață?

„Ikigai: giving every day meaning and joy” de Yukari Mitsuhashi este o carte care explorează conceptul de „ikigai”, un termen japonez cu care m-am întâlnit des în ultima perioadă în context profesional, legat de carieră. Cultura vestică plasează sensul cuvântului japonez ikigai la intersecția dintre ceea ce iubești, la ce ești bun sau ceea ce faci cel mai bine, ceea ce are nevoie lumea și pentru ce poți fi plătit. Ca rezultat al documentării ei din studiile care au fost realizate cu privire la ikigai și al interviurilor realizate cu mai multe persoane performante în diverse domenii (sport, industrii creative, administrație publică etc), Yukari Mitsuhashi susține că ikigai este mai mult de atât.

Mitsuhashi își propune să dezvăluie cititorilor esența acestui concept și modul în care poate fi aplicat pentru a îmbunătăți calitatea vieții, pornind de la „motivul pentru care te trezești dimineața”.

Cartea este bine structurată și ușor de parcurs. Este împărțită în capitole și tratează mai multe aspecte ale ikigai-ului, de la descoperirea pasiunilor și intereselor la menținerea echilibrului între muncă și viața personală. Mitsuhashi prezintă câteva interviuri cu poveștile de viață ale mai multor japonezi, însoțite de explicații teoretice și întrebări clarificatoare de sens și menite să ofere un bun prilej de reflecție.

La interviul pentru primul meu job mai serios am fost întrebată care este motivația mea pentru a mă trezi dimineața să vin la serviciu. Sigur că direcția intervievatorului viza conturarea unui orizont financiar. Ghidată fiind de pasiune în tot ceea ce am făcut, răspunsul meu a mers mai degrabă în această direcție. Până la urmă nici alarma ceasului (cu toții știm cum e cu snooze-ul), nici altceva nu pornește acel motor intern al motivației, așa cum o face bucuria anticipării zilei care ne așteaptă. Discuția merge, astfel, mai degrabă spre valori. Acestea sunt individuale și diferite de la o persoană la alta. Fiecare persoană găsește bucuria în alte aspecte ale vieții. Pentru o persoană ikigai-ul poate fi familia acesteia, munca, un hobby sau o excursie așteptată cu nerăbdare și planificată în detaliu.

Cum aflăm care este ikigai-ul nostru?

Mitsuhashi încurajează cititorii la introspecție și explorare personală, la căutarea răspunsului în viața de zi cu zi. Fiecare poveste prezentată în carte subliniază unicitatea drumului. Nu sunt soluții rapide sau miraculoase. Fiecare are propria istorie de viață și abordarea echilibrată a acesteia dintre teorie și practică clarifică mult subiectul. Mitsuhashi include exerciții și întrebări de reflecție la finalul cărții pe care le voi lista și eu aici pentru că sumarizează cumva întregul conținut.

Conținutul repetitiv pe alocuri și simplificat accesibilizează mesajul mai degrabă pragmatic al sensului vieții, plasându-l într-un mod foarte personal în centrul conceptului de ikigai. Uitându-ne înapoi la viața noastră, în fiecare etapă a acesteia, ikigai este ceea ce ar face-o să fie întreagă și să pară a fi împlinită pentru noi. Ikigai conține ideea de mișcare spre viitor, acordând atenție momentului prezent sau tuturor momentelor individuale mai mici, nu doar imaginii de ansamblu a vieții. Ikigai ne permite să găsim bucurie în lucrurile simple, cotidiene.

Elementele ikigai

Identificarea ikigai-ului sau a acelui motiv care te determină să te trezești cu bucurie dimineața, într-o traducere aproximativă, necesită timp și un anumit efort investit în a te cunoaște și a te înțelege mai bine pe tine. Bucuria acestui parcurs ar putea să îți evidențieze faptul că ikigai-ul poate fi deja prezent în viața ta în zone aparent fără legătură între ele, dar care contribuie la viața ta. Astfel, claritatea cu privire la căile de urmărire a lui devin și ele mai clare.

În primul rând, e important să conștientizăm faptul că noi ne trăim viața secundă cu secundă și moment cu moment. Sensul vieții ni se relevă, astfel, moment cu moment. Această conștientizare o face posibilă pe următoarea și anume: ikigai este realizabil în viața noastră cotidiană și este atât de important pentru a ne menține în acțiune și a fi cu adevărat vii. Vitalitatea presupune interacțiune cu alți oameni, ikigai devenind astfel mai mult decât cunoașterea vieții noastre interioare. Devine ceva ce te conectează cu lumea exterioară… poate fi munca, un hobby, o anumită acțiune de voluntariat… toate acestea sunt căi prin care ne conectăm cu lumea din exteriorul nostru. În egală măsură, esența acestor interacțiuni devine schimbul, felul în care fiecare dintre noi contribuie la viețile celorlalți. Dacă discutăm de voluntariat, atunci nu așteptăm nimic înapoi, dar schimbarea sau progresul așteptat este ceea ce ne oferă acest ikigai. Evoluția este, în egală măsură, vizibilă în propriile noastre vieți, precum și în viețile celorlalți.

Un element esențial al ikigai-ului este emoția, ceea ce simțim, mai degrabă decât logica. Senzația de bucurie este foarte importantă. Reacțiile lumii exterioare sunt ceea ce determină, într-o mare măsură, susține Mitsuhashi, simțirea împlinirii și a vieții din noi. Și este mai probabil să simți această împlinire atunci când te raportezi la cei mai apropiați de casă. Este posibil, cu alte cuvinte, să ai dorința de a contribui la atingerea unui țel măreț, la nivel global, dar să fie mai de folos felul în care te angajezi în comunitatea ta. Acțiunea rămâne cel mai important element al ikigai-ului, oricât de simplu ar putea părea. În cele din urmă, ikigai-ul este ceea ce îți pornește motoarele dimineața, uneori chiar și fără un efort conștient.

Ce aduce această ploaie de conștientizări în viața noastră?

Amintirile și imaginea viitoare a sinelui propriu și a celorlalți poate reprezenta ikigai-ul cuiva. Să ai o direcție în viață, un fir roșu pe care să-l urmărești constant, poate contribui semnificativ la a simți că ai o viață împlinită pe de-a-ntregul. Te vei simți, astfel, mai fericit și mai mulțumit, cu o stare mai stabilă de spirit și cu un simț al scopului. Poate vei experimenta o motivația crescută. Poate vei fi mai proactiv și cu un control mai bun asupra aspectelor cotidiene ale vieții. Vei găsi, cu siguranță, vitalitatea și dorința de a trăi și de a te mișca înainte.

Curiozitatea este ceea ce ikigai-ul aduce în viața noastră. Curiozitatea este o trăsătură importantă, care presupune să adaptezi creativ ceea ce ai învățat și ai descoperit că a fost util în viața ta în trecut și să așezi în contexte noi. O abordare curioasă a vieții conduce la acțiune, indiferent că ne referim la a încerca un nou fel de mâncare sau o activitate nouă.

Împărtășirea micilor descoperiri ale vieții cotidiene cu ceilalți este un fel de a contribui la lumea din jurul nostru și la a ne simți conectați și mai împliniți. În plus, ne va menține în acțiune.

Munca și echilibrul cu viața personală arată diferit pentru fiecare. Nu este neapărat un raport 50-50. De cele mai multe ori arată diferit acest echilibru și, dacă ne gândim la mame, este total diferit. Pot fi perioade în care prioritizăm mai mult familia, copiii mici, iar atunci munca ajunge într-un plan secund. De asemenea, sunt și perioade în care munca ajunge pe primul loc. Cumva sunt zone care se întrepătrund și care nu pot fi separate. Și munca și familia și hobby-urile și relațiile noastre sociale… toate compun viața noastră în fiecare moment al ei.

Ikigai=jobul de vis?

Un exemplu foarte fain din carte cu care am rezonat, întâmpinând și eu numeroase provocări cu colegele care au făcut curățenie în Pod în diverse etape, a fost cu personalul care făcea curat în trenurile japoneze. În ciuda unui efort foarte mare într-un timp record (realizarea curățeniei la aprox 100 de scaune în 7-8 minute), persoanele respective erau mereu zâmbitoare și făceau o treabă foarte bună. Își găsesc împlinirea în ceea ce fac prin recadrare. Fac parte din industria ospitalității. Nu e vorba doar de a face curat, ci de a oferi o experiență plăcută celorlalți. A vedea mai departe de sarcinile concrete incluse în fișa postului impactul pe care acțiunile tale îl au este cheia de a-ți crește propria motivație și satisfacția în viață. Practic, orice ai face contribuie cumva la acest ikigai, într-un fel sau altul.

Ce poate însemna ikigai?

Ikigai poate însemna să trăiești sau să aspiri să trăiești într-o lume mai frumoasă sau mai bună și să-ți aduci contribuția în acest sens. Ikigai îți oferă motive de recunoștință în fiecare moment pentru simplul fapt că trăiești.

Pentru altcineva ikigai poate însemna conectarea diferitelor zone din lume, culturi diferite, valori diferite, generații diferite. Conferă curaj o asemenea atitudine, știind ce este important de fapt pentru tine.

Pentru alți oameni poate fi o responsabilitate către societate, o misiune, poate însemna să ajuți alți oameni să-și îndeplinească visurile sau să-și găsească o ancoră stabilă în procesul de luare a deciziilor. Să știi că prin acțiunile tale poți produce o schimbare foarte mică în oamenii din jurul tău sau în societate te poate menține mereu în acțiune. Ikigai-ul este strâns legat de valori și de dorința de a trăi.

Pentru altcineva setarea unor noi obiective tot timpul poate reprezenta un ikigai, în ideea în care asemenea acțiuni permit autodepășirea. Pentru altcineva un copil poate reprezenta un ikigai.

Cheia rămâne intrarea în acțiune. Ikigai-ul este găsit în experiențele de viață pe care le avem. Uneori, a face un pas în spate este important. Pauza este importantă. În liniștea a nu face nimeni se poate găsi sens, energie pentru a merge și mai departe apoi.

Pentru alți oameni un ikigai ar putea fi felul în care ceilalți își vor aminti de ei, ca o moștenire pe care o lasă în urma lor. Pentru alții recunoașterea și aprecierea celorlalți reprezintă un ikigai.

Momentele memorabile din viața noastră adesea sunt cele în care am fost zdruncinați puțin de emoțiile noastre. Și analiza acestor momente adesea ne evidențiază conexiuni importante pe care altfel nu le-am vedea. Să fii viu în fiecare clipă presupune, astfel, și acest efort de a conecta punctele dintre aceste momente ale vieții. Atunci când e dificil să te uiți unde vrei să ajungi, poate fi o idee mai bună să fii atent la drum și să pui un picior în fața celuilalt și vei ajunge la final la un moment dat.

În relație cu tot ce am povestit mai sus, autoarea ne invită să ne răspundem la următoarele întrebări:

„1. Mergând înapoi în copilărie, ce îmi plăcea cel mai mult? Ce evenimente sau incidente au fost și au rămas puternic înrădăcinate în memoria mea? Mă mai afectează încă?

2. Uitându-mă înapoi la viața mea, care au fost amintirile memorabile care mi-au stârnit emoții puternice?

3. Ce îmi aduce fericire în viața mea cotidiană?

4. Când mă simt cel mai fericit?

5. Care este cel mai împlinitor mod în care îmi pot petrece timpul?

6. Ce îmi aduce un zâmbet pe față numai gândindu-mă la el?

7. Când am experimentat emoții puternice?

8. Când mă simt motivată și de ce?

9. Unde stă curiozitatea mea?

10. Ce mă oprește din a mă simți plictisit?

11. În ce aspecte ale vieții mele caut schimbarea?

12. Ce este ceva ce fac deși nimeni nu îmi cere acest lucru?

13. Care este acel ceva pe care îl voi urmări chiar dacă restul lumii nu ar înțelege?

14. Ce aș continua să fac chiar dacă aș avea bani suficienți pentru a trăi fericit până la adânci bătrâneți?

15. Ce evenimente aștept cu nerăbdare să se întâmple în viitor?

16. Ce schimbări doresc să se întâmple în viitor? Ce pot face în privința acestora?

17. Ce mă determină să doresc să trăiesc pentru a vedea ziua de mâine?”

Cartea oferă un amestec de teorie și practică, la care autoarea a adăugat exemple din cultura japoneză, este ușor de citit și poate fi o lectură potrivită de vacanță, dacă o găsiți în librării. Cuprinde și memoriile unor persoane cu privire la ikigai și sensul personal al acestui concept. Este un ghid valoros pentru instrospecție asupra a ceea ce ne determină să avem o viață mai împlinită și plină de sens. Răspundeți în scris la întrebările de mai sus și, cu siguranță, un tipar va fi conturat și vizibil, în spatele textului. M-aș bucura să împărtășiți cu mine sau cu ceilalți părinți în Cafeneaua Părinților – comunitate online descoperirile voastre. Creștem Împreună!

Elena Burlănescu

Trainer fondator Podul lui Sfredeluș