60 de copii din Ciocârlia și din Târgușor, jud Constanța, au primit daruri în prag de Paște și cu ocazia zilei de 1 iunie

#BalancedSunday

În toate cele 5 primăveri ale Podului lui Sfredeluș, Asociația Lira Projects a inițiat și susținut cauze umanitare dedicate copiilor, dincolo de alte presiuni ale momentului izvorâte din proiectele în derulare. Anul acesta am susținut campania de donații inițiată de Paște și cu ocazia zilei de 1 iunie de Adina Popov, consultant în alăptare IBCLC, care ne-a fost alături și în #leapsapepovesti anul trecut. Ea este o mămică devotată și empatică, precum și un profesionist în ale mămiciei, mereu alături de toate proaspetele mămici, aflate la început de drum, atât offline, cât și online pe blogul și în grupul de facebook La pieptul mamei, fără limitare geografică. În parteneriat cu Asociația La pieptul mamei, Night Ravens LEMC – Black Sea și cu Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Asociația Lira Projects și comunitatea de părinți adunată în jurul Podul lui Sfredelus – Povesti de jucat si jocuri de povestit, împreună cu Gabor Ana Violeta, bibliotecara în Comuna Târgușor, respectiv Mihaela Botnaru, învățătoarea copiilor din Ciocârlia, ne-am unit forțele în sprijinul acestor familii. 60 de copii au primit donații specifice nevoilor lor și ale familiilor lor în cadrul celor două campanii de strângere de donații.

Acestei inițiative și în sprijinul copiilor din Ciocârlia și Târgușor, s-au alăturat pe rând cu donații: Sophie Patisserie, Pravalia Cu Carti, Colorful Stories by Ana Maria Itu și Traditionaleco Spalatorie Curatatorie Ecologica, pentru copiii din Ciocârlia și Inima Mamei și Mustela România pentru copiii din Târgușor. Astfel, 60 de copii au primit haine, alimente, produse de igienă, rechizite școlare și cărți. Mulțumim mult pentru sprijin tuturor!

3 ani la rând, în pragul sărbătorii Paștelui, alături de părinții din comunitatea adunată în jurul Podului lui Sfredeluș, am donat un set complet de haine noi de la încălțări până la geaca de primăvară, conform tradiției românești, pentru sute de copii din Dumitrana, Vârteju, Focșani, Măgurele, Pitești, care știu că o haină nouă este haina veche a fratelui mai mare. Deși o practică sănătoasă în sine, în spirit ecologist și cu gândul la Mama Natură, atunci când resursele limitate sunt, în realitate, cauza, intervenția comunitară pentru acești copii este importantă.

Anul trecut ne-am fost alături unul altuia în jocul inițiat în online, #leapsapepovesti, după începutul pandemiei de coronavirus, alături de actori și cântăreți, psihologi, profesori și educatori, scriitori, părinți și copii și alți oameni de bine. Împreună le-am fost alături copiilor și medicilor din Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” cu donații pentru achiziția materialelor și echipamentelor medicale atât de prețioase în acele zile, am mai pus o cărămidă în lupta împotriva analfabetismului funcțional alături de partenerii noștri, Asociatia pentru Educatie in Stiinte Socio-Umane, și ne-am bucurat zilele în izolare cu lecturi pozitive, pline de tâlc, interpretate voluntar de toți cei care au purtat în suflet copiii, adunând rezultate minunate ale implicării noastre comune: peste 10 mii lei din donații de minim 10 lei, zeci de ore de înregistrări și zeci de povești minunate promovate spre deliciul celor mici și al celor mari. Chiar dacă am stat acasă și în casă, educația a mers mai departe. Cuvântul scris a fost transpus în format audio și digitalizat pentru a duce educația mai departe.

Timpul nu se oprește, educația are nevoie de susținere, mai ales în zone rurale, în care sunt familii care se confruntă cu o realitate încercată din greu, cu multe nevoi și multe neajunsuri. Adina este o femeie foarte activă și implicată în viața comunității locale din Constanța, ține aproape de mai bine de un an de câteva familii din Ciocârlia și Târgușor și periodic îi ajută cu sprijin material și donații pentru familie și, mai ales, pentru copii. Sunt familii care nu au acces la curent electric, care locuiesc în niste condiții probabil greu de imaginat de mulți dintre noi și pentru care grija zilei de mâine este mereu în suflet.

S-au procurat deja anul acesta, de Paște și cu ocazia zilei de 1 iunie, din donații alimente de bază și haine noi, inclusiv haine deja iubite și purtate, pentru acești copii. Și cu sprijinul nostru, al părinților din Podul lui Sfredeluș, copiii din Ciocârlia au primit rechizite școlare pentru un an întreg și cărți noi donate bibliotecii școlii din Târgușor, la care vor avea acces de la copii mici, preșcolari, școlari și chiar și adulți. Cu sprijinul celor de la Mustela România copiii din Târgușor au primit produsele de igienă necesare și cei mai mici, chiar și o jucărie. Mulțumim, Mustela!

Împreună am facilitat accesul la educație pentru 60 de copii, devenit mai mult un privilegiu în zilele noastre decât un drept, așa cum ar trebui să fie.

Educația este cea care le poate oferi copiilor uneltele necesare pentru un viitor luminos și un prezent fără griji. E timpul ca educația să redevină un drept al tuturor copiilor, indiferent de context. Împreună am făcut din nou o schimbare în bine în jurul nostru. De la mic la mare… Mulțumim mult tuturor pentru donațiile materiale și financiare! Împreună suntem o forță!

Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#CampanieUmanitara #PentruCeilalti #ResponsabilitateSociala #PrezentaInComunitate

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș