Primii 7 ani de acasă

#EduThursday

Copilăria este o perioadă de dezvoltare esențială în viața fiecărui individ. Pentru a asigura o creștere sănătoasă și echilibrată, copiii au nevoie de un mediu sigur și stimulant în care să exploreze și să se dezvolte. Asociația Lira Projects a proiectat prin intermediul Podului lui Sfredeluș un loc unde aceste nevoi să fie îndeplinite, un spațiu sigur de joacă pentru copii. Însă, în ultimii ani, Podul lui Sfredeluș a evoluat dincolo de simplele locuri de joacă, cu care oricum nu s-a identificat total niciodată, reușind să aducă împreună familii cu interese și obiective comune în zona educației în familie.

În urmă cu șapte ani, spațiul de joacă pentru copii Podul lui Sfredeluș era, în principal, o zonă în care aceștia se puteau juca în siguranță în proximitatea părintelui sau a altui îngrijitor principal. Podul era echipat cu structuri de joc adecvate pentru copiii de vârstă mică. Scopul principal era de a oferi o modalitate de a-i ajuta pe copii și părinți să socializeze cu alte familii cu copii de vârstă apropiată.

Pe măsură ce timpul a trecut, am observat nevoia de a oferi ceva mai mult decât conectare prin joc. Am început să introducem elemente educative în jocurile și activitățile desfășurate în Pod. Au fost create materiale tip Montessori, activități senzoriale, de creație, spații de lectură și activități interactive, de joc și mișcare în care copiii au învățat lucruri noi prin joacă. Astfel, Podul a devenit o oportunitate de dezvoltare holistică a celor mici, învățându-i să exploreze, să gândească creativ, să-și dezvolte vocabularul și să comunice eficient, împuternicind, în egală măsură, relația cu părintele.

O altă evoluție importantă a avut loc prin implicarea activă a părinților în activitățile din Pod. Părinții au fost încurajați să participe la activități alături de copii, să îi ghideze și să îi susțină în descoperirea și învățarea de noi lucruri. Astfel, spațiul de joacă a devenit un mediu în care părinții și copiii puteau interacționa în mod autentic și să se bucure de timp de calitate împreună. În plus, această implicare a oferit părinților oportunitatea de a se conecta cu alte familii care aveau interese și obiective similare în ceea ce privește educația în familie.

Astăzi, Podul lui Sfredeluș a evoluat într-un adevărat centru comunitar pentru educația în familie și pentru dezvoltare personală și autocunoaștere. Podul lui Sfredeluș găzduiește acum nu doar activități de joacă și învățare, ci și seminarii și workshop-uri pentru părinți, susținute de traineri și experți în domeniul psihopedagogiei și psihologiei pediatrice, individuale, de cuplu sau de grup. Aici, părinții pot obține sfaturi și informații despre metodele de educare, dezvoltarea abilităților și rezolvarea problemelor specifice copiilor lor și pot primi sprijin pentru a lucra mai focusat pe propriile ținte, alături de psihoterapeutul Liviu Chiorean, psihoterapeutul Elisa Paraschiv sau de psihoterapeutul Cornelia Andora, profesioniști cu multiple formări și experiență bogată de lucru în domeniu. De asemenea, Podul constituie astăzi o platformă de schimb de experiențe și conexiuni sociale între părinți care împărtășesc aceleași valori și obiective în educarea copiilor lor și specialiști care activează în multiple arii dedicate universului copilului.

Acești primi 7 ani de acasă au însemnat o evoluție remarcabilă în ceea ce privește dezvoltarea în sine a acestui spațiu de joacă. De la un simplu spațiu de joacă sigură, Podul lui Sfredeluș s-a dezvoltat într-un centru comunitar care aduce împreună familii cu interese și obiective comune în zona educației în familie cu profesioniști în domeniu. Prin îmbinarea jocului și a învățării, implicarea activă a părinților și cultivarea creativă activă a resurselor proprii, Podul oferă un mediu sigur și stimulant în care copiii pot crește și se pot dezvolta într-un mod echilibrat și sănătos. Astfel, conceptul Podului lui Sfredeluș a evoluat într-o realitate care sprijină acum atât copiii, cât și părinții în călătoria lor de creștere și învățare împreună.

Aștept cu nerăbdare să citesc experiențele voastre privind proprii copii, care au participat la evenimentele noastre. Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#CentruEducațional #Primii7AniDeAcasa #EducatieInFamilie

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș