Este o perioadă a virozelor, însă este și o perioadă în care sistemul nostru imunitar este poate solicitat mai tare față de obicei. Toată lumea traversează la fel această perioadă și știm cu toții cu ce ne confruntăm. Primăvara nu vine niciodată singură! Începem acest articol prin a vă anunța că vom lua și noi o pauză în ceea ce privește întâlnirile noastre off-line din Podul lui Sfredeluș, cel puțin până în 22 martie 2020, ca urmare a noilor măsuri igienico-sanitare impuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, deși Podul lui Sfredeluș nu este, în condițiile actuale, într-o zonă cu potențial de risc.
Am primit feedback la o postare pe pagina noastră de Facebook de la ora 09.45 privind activitatea noastră de marți, 10 martie 2020, programată la 10.30, de la câteva mămici îngrijorate privind activitățile derulate în pod cu copiii, motiv pentru care dorim să facem câteva precizări și/sau clarificări, mai mult decât au putut fi făcute într-un comment. Ultima activitate, așa cum s-a comunicat și anterior pe pagina noastră de Facebook, a fost ieri, 10 martie. Până pe 22 martie suntem în expectativă și vom lua o „pauză”.
Considerăm, astfel, că ar fi potrivit să avem încă o postare publică dedicată subiectului contagiunii și potențialelor riscuri la care decidem să ne expunem sau nu copiii în momentul introducerii lor intr-o colectivitate și să reiterăm câteva aspecte importante, de data aceasta printr-un comunicat/ articol postat și pe site-ul nostru (www.podulluisfredelus.ro), nu numai pe pagina de Facebook, pentru mai multă claritate și cu referire strict la infecțiile cu virusul intens mediatizat în această perioadă.
În pod este multă libertate și puține sunt doar regulile. Sunt puține pentru că ținem la ele și ne dorim ca acestea să fie respectate. Pentru a ne simți cu toții bine în pod, copii și adulti, pentru a crea un mediu sigur și sănătos pentru copiii noștri în care și ei, dar și ceilalți copii să fie protejați, apelăm la responsabilizarea părinților în privința menținerii copiilor bolnavi acasă de la primele semne de boală. Este adevărat că nu solicităm avize sau analize medicale, nici nu am avea cum… sunt și copii care vin doar la o activitate și ar fi destul de neplăcut să birocratizam atât de tare acest proces. Nici să facem triaj la intrare nu se cade.
Ceea ce putem să facem acum este să luăm o pauză cu organizarea întâlnirilor noastre în off-line din 12 martie până pe 22 martie 2020, conform prevederilor Hotărârii nr. 6 a CNSSU, deși evidențiem din nou faptul că Podul lui Sfredeluș nu intră într-o categorie cu potențial de risc și insistăm asupra precizării acestui aspect. Când susținem că nu suntem într-o zonă cu potențial de risc ne referim strict la numărul de cupluri copii-părinți care ne vizitează în cadrul activităților săptămânale desfășurate (nu ajunge nici la 20-30 câteodată), la orarul restrâns de activitate, care permite o igienizare corespunzătoare a spațiului de joacă și la maniera de control al înscrișilor și participanților la o activitate.
Ne disociem, astfel, de practicile concurențiale de care am aflat ca urmare a investigării cauzelor îngrijorării unora dintre mămicile care ne urmăresc și cărora le mulțumim pentru curajul de a-și vorbi mintea și de a scoate la lumină niște angoase care ne încearcă pe toți în această perioadă, în care agenda media este concentrată în foarte mare parte în jurul subiectului COVID-19.
Măsuri de prevenție pentru cei sănătoși
Susținem și noi măsurile de prevenție necesare pentru a reduce propagarea infecțiilor asociate virusului COVID-19, luăm o pauză și recomandăm celor sănătoși:
- evitarea, pe cât posibil, a zonelor aglomerate – problema se pune de a-i proteja în mod special pe cei apropiați nouă cu o vârstă mai înaintată sau diverse boli cronice care pot conduce la dezvoltarea diverselor complicații asociate acestor infecții;
- menținerea cu rigurozitate mai mare decât de obicei a unor reguli igienico-sanitare de bun simț: spălatul pe mâini și igienizarea suprafețelor din jur;
- reducerea contactului fizic cu cei din anturajul nostru: pupatul, îmbrățișatul, salutul cu strâns mâna, atins fața etc;
- menținerea calmului și reluarea cu răbdare a pașilor 1-3 :))) – pe site-ul Ministerului Sănătății puteți găsi informații actualizate legate de cum putem să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru: http://www.ms.ro/.
Și în afara acestei perioade cu un impact emoțional foarte mare, garantăm recuperarea ședințelor la care copiii nu pot participa din cauza exprimării unor boli contagioase, cu risc de răspândire în rândul celorlalți copii sănătoși. S-a făcut și până acum și se va face și în continuare. Astfel, ședințele neonorate din cadrul unui abonament nu se pierd, se pot recupera cu programare prealabilă pe mail (inscrieri.podulluisfredel
Ce facem dacă am dezvoltat o infecție virală?
În cazul celor care au reușit să dezvolte o infecție a căilor respiratorii în această perioadă, știm că, în unele cazuri, după viroze mai puternice, copiii pot rămâne cu o tuse sau ceva muci în perioada de convalescență, fără a prezenta un risc pentru ceilalți, poate doar pentru sine, este și perioada alergiilor (și noi avem și copiii noștri și știm că se pot manifesta similar)… însă rugămintea ar fi să diferențiem foarte bine aceste cazuri/ excepții de cele cu potențial contagios și să păstrăm copiii acasă cât este necesar de la debutul bolii pentru a ne asigura că virușii nu migrează în colectivitate, din respect față de propriul copil și față de ceilalți. Specialiștii ne avertizează că este foarte posibil ca în perioada următoare să ajungem foarte mulți dintre noi să venim în contact cu acest virus și să dezvoltăm poate doar niște simptome minore…
Este foarte important însă să ne gândim și la ceilalți. Statistic poate că nu înseamnă mult numărul cazurilor grave sau al celor pentru care nu s-a mai putut face nimic, dar dacă ne referim strict la părinții sau bunicii noștri într-o astfel de situație, cu siguranță statistica nu ne-ar mai interesa. Pentru cei peste 60-65 de ani gripa și/ sau pneumonia reprezintă cauze importante de incidență chiar a decesului. Ulterior, copiii pot reveni în colectivitate, la activitățile noastre, și pot recupera și ședințele pierdute.
Este o perioadă deosebită și respectarea normelor de siguranță și prevenție sănătoasă a contactării diverșilor agenți patogeni pe fondul unui sistem imunitar mai scăzut este foarte importantă. Știm că cei mai mulți părinți fac acest lucru și vă mulțumim! Avem încredere că în pod este un mediu cât se poate de sigur, creat cu ajutorul fiecăruia dintre noi. Am trecut cu bine peste câteva episoade de epidemii naționale (scarlatină, rujeolă, vărsat de vânt etc), care la noi, în tribul nostru – cum ne place nouă să numim comunitatea de părinți și copii strânsă în jurul podului, nu s-au manifestat și așa vrem să-l păstrăm și în continuare.
Așadar, să lăsăm virușii la intrare și veselia și bucuria jocului înăuntru! Vom reveni zilele următoare și cu o serie de recomandări pe care fiecare dintre noi le poate implementa acasă pentru întărirea sistemului imunitar pe cale naturală. Vă așteptăm în pod ca să creăm amintiri frumoase împreună cu copiii noștri!
Puteți să ne scrieți oricând pe inscrieri.podulluisfredelus@gmail.com, iar noi vă vom ține la curent cu evoluția lucrurilor și momentul de restart al distracției în off-line din nou. Până atunci, ne vedem, auzim, citim în online. Vă încurajăm să citiți și articolele de pe blogul nostru unde veți găsi inspirație pentru ore de joacă indoor și activități de dezvoltat cu copiii și acasă – aici. Să auzim de bine și multă sănătate tuturor!
Podul lui Sfredeluș este primul proiect al Asociației Lira Projects, organizație non-guvernamentală a părinților curajoși, informați și conștienți.
Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!
#DezvoltareaCopilului #Sanatate #ViataInEchilibru
Elena Burlănescu
Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș