Experimentarea prin joacă a culorilor

#EduThusday

Experimentarea prin joacă a culorilor și relațiilor dintre acestea în diferite medii și dimensiuni este benefică pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a întregii ființe. Rolul artei și a contactului direct cu materia brută trezește creativitatea și capacitatea de soluționare a problemelor, accelerând curiozitatea și dorința de a învăța. Joaca cromatică aduce copilul într-un câmp interior de reflecție, ceea ce ajută la descoperirea și afirmarea de sine, copilul devenind mai fluent în exprimarea și gestionarea nevoilor sale.

1. Joaca în spumă de bezea colorată pornește de la crearea bezelei în fața copiilor și colorarea acesteia. În funcție de vârsta copiilor o spumă densă poate fi făcută și din spumă de ras, amestec cu mixerul de detergent de vase cu puțină apă etc. La fel puteți folosi coloranți alimentari naturali, acuarele sau altceva. Copiii pot combina spumele și desena sau construi cu ele diverse forme de exprimare plastică. La activitățile noastre, D a facut mâncare mov din spuma albastră și roșie, T a fost activat de gustul dulce al spumei, iar M a făcut munți miniaturali portocalii din spumă roșie și galbenă.

 2. Deși generatoare de ceva dezastru în jur (poate fi o joacă potrivită în cadă), la cutia senzorială cu biluțe hidrofile se pot lucra transferurile, motricitatea fină (băgarea biluțelor alunecoase în sticle cu ajutorul lingurițelor sau direct cu mâna), capacitatea de organizare prin separarea elementelor diferite (de ex. pinguini vs. bile). Acțiunea preferată de micuții noștri a fost transferul de biluțe în sticle. Biluțele fiind alunecoase le-au testat la maxim dexteritatea. V a fost captivat de acest proces și nu cred ca l-a consumat înca definitiv, R a fost acaparată de biluțele în starea inițială, ne-hidratate, și de foșnetul ambalajului lor de plastic – dupa ce le-am explicat că biluțele s-au umflat cu ajutorul apei.

 3. Desenele cu pufuleți colorați implică umezirea pufulețior din mălai și lipirea lor pe planșe de lucru. Copiii pot urmări construirea de forme, alinierea de culori sau umplerea conturului de litere sau cifre. Familiarizându-se cu acestea într-un mod inedit ele vor fi reținute mai ușor.

 4. Din seria de activități plastice, obișnuim să le punem copiilor la dispoziție destul de des în pod planșe mari de hârtie așezată pe jos, pe care au libertate de mișcare în culoare. Practica artistică este formatoare de ordine și armonie ajutând copilul să descarce unele tensiuni acumulate, într-un mod creativ, eliberându-l și relaxându-l. În același timp, motivează randamentul în ariile reale și activități cognitive, dezvoltând o ființă echilibrată.

Vă invit să împărtășiți gândurile și întrebările voastre în comentarii în grupul Cafeneaua Părinților – comunitate online!

#DezvoltareaCopilului #JocSiCuloare

Elena Burlănescu

Președinte fondator și trainer senior Podul lui Sfredeluș

Add your thoughts

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *